Pred bencinskimi servisi na Madžarskem so nastajale dolge kolone vozil. Foto: Reuters
Pred bencinskimi servisi na Madžarskem so nastajale dolge kolone vozil. Foto: Reuters

Kot so v torek zvečer sporočili iz madžarske vlade, so se za odpravo cenovne kapice s takojšnjim učinkom odločili na predlog madžarske energetske družbe Mol. "Zgodilo se je to, česar smo se bali: v ponedeljek uveljavljene sankcije proti ruskemu naftnemu trgu so povzročile občutne motnje v oskrbi Madžarske z gorivom. Mol ne zmore brez uvoženega goriva," so navedli.

EU je v ponedeljek uveljavil embargo na uvoz večine ruske nafte v Unijo in cenovno kapico za rusko nafto, ki jo ta po morju izvaža v tretje države. S tem želi zmanjšati prihodke Moskve za financiranje vojske, ki izvaja agresijo na Ukrajino.

Odločitev madžarske vlade sledi opozorilu izvršnega direktorja Mola Gyorgyja Bacse, da so razmere glede oskrbe nedvomno kritične, povpraševanje pa je močno naraslo. "Potrošniki si želijo ustvariti zaloge in prišlo je do paničnega nakupovanja," je dejal.

Madžarski mediji so takrat že objavljali fotografije dolgih kolon pred bencinskimi servisi po vsej državi. Na mnogih bencinskih servisih nekatera točilna mesta niso delovala. Po navedbah Bacse je bilo popoldne brez goriva približno četrtina Molovih točilnih mest.

Pomanjkanje goriva je po njegovih besedah povzročil 30-odstotni upad uvoza, težave pa imajo tudi zaradi vzdrževalnih del na eni od svojih rafinerij. Vendar pa so nekateri – med njimi madžarsko Združenje neodvisnih bencinskih servisov (FBSZ) – opozarjali, da vse težave izvirajo iz cenovne kapice za gorivo, zaradi katere so tuje družbe zmanjšale pošiljke goriva na Madžarsko.

Novembra lani je madžarska vlada ceno 95-oktanskega bencina določila pri največ 1,17 evra za liter. Ukrep je podaljševala na tri mesece in bi trenutno veljal do konca tega leta. Utemeljevala ga kot pomembno rešitev za zmanjšanje bremena potrošnikov zaradi visoke inflacije.

Kapica na cene osnovnih živil medtem ostaja v veljavi.

Pomanjkanje goriva na Madžarskem