V Magni o zagonu lakirnice ne razmišljajo. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
V Magni o zagonu lakirnice ne razmišljajo. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

A znova se zapleta, v Magni so namreč prepričani, da s tem dovoljenjem proizvodnje ne morejo zagnati.

Poskusno obratovalno dovoljenje je izdano za eno leto in je bilo izdano na podlagi tehničnega pregleda, ki je bil opravljen 26. in 27. novembra lani. Teoretično pa naj bi to dovoljenje Magni omogočilo, da začne proizvodnjo. A znova se zapleta zaradi določil 69. člena v zakonu o varstvu okolja, ta namreč za obratovanje tovrstne naprave zahteva pravnomočno okoljevarstveno dovoljenje.

Tako v Magni manever ministrstva za okolje in prostor sprejemajo z grenkobo, o zagonu lakirnice tako ne razmišljajo, saj bi s tem po njihovem mnenju kršili zakone, kar pa pravijo, da je nedopustno. Sicer pa je prav to začasno dovoljenje v preteklosti večkrat omenjal tudi Gorazd Marinček iz Rova, ki še zmeraj pričakuje spremembo zakona lex Magna oz. zakona o vodah. S tovrstno potezo države bi se v Rovu odpovedali možnosti pritožbe.

V Rovu so sicer na ministrstvo za gospodarstvo in ministrstvo za okolje in prostor pred nekaj dnevi naslovili pismo, v katerem predlagajo spremembo zakonodaje in hkrati pristojne pozivajo na skupni sestanek. Ta naj bi se po zagotovilih obeh ministrstev zgodil še ta teden.

Magna dobila odločbo o poskusnem obratovanju