Na letni ravni brezposelnost narašča. Foto: BoBo
Na letni ravni brezposelnost narašča. Foto: BoBo
Zavod za zaposlovanje
Na letni ravni se je povečalo število tistih odjav iz evidence brezposelnih, ki so povezane z zaposlitvijo. Foto: BoBo

Manj je bilo brezposelnih zaradi stečajev in presežnih delavcev, ob tem pa se je zaposlilo oz. samozaposlilo 8.500 ljudi, kar na mesečni ravni predstavlja 42,2-, na letni ravni pa 37,9-odstotno rast, so sporočili z zavoda za zaposlovanje.

Marca so tako opazili znatnejše znižanje brezposelnosti, umiritev prijavljanja novih brezposelnih oseb in krepitev zaposovanja.

Prijave brezposelnosti
Marca se je na zavodu na novo prijavilo 7.372 brezposelnih, kar je 7,5 odstotka manj kot februarja in 4,3 odstotka manj kot marca 2013. Med novoprijavljenimi je bilo 1.153 iskalcev prve zaposlitve, 1.536 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 3.549 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

V prvem trimesečju letošnjega leta je bilo na zavodu za zaposlovanje v povprečju prijavljenih 128.779 brezposelnih, kar je 4,1 odstotka več kot v primerljivem obdobju leta 2013.
Regionalna porazdelitev
Marca se je v mesečni primerjavi brezposelnost znižala v vseh območnih službah zavoda. Število brezposelnih je najbolj upadlo v območnih službah Murska Sobota (-6,1 odstotka), Sevnica (-4,5 odstotka), Ptuj (-3,2 odstotka), Maribor (-tri odstotke), Novo mesto (-2,7 odstotka), Velenje (-2,6 odstotka) in Kranj (-2,6 odstotka). V preostalih območnih službah se je brezposelnost skrčila manj kot na ravni države, na kateri je bil upad 2,3-odstoten.

Starostna struktura
Številčnejše zaposlovanje v marcu je sicer vplivalo tudi na strukturo brezposelnosti. Marca so se v primerjavi s februarjem zmanjšali deleži brezposelnih v starosti od 30 do 39 let in od 40 do 49 let, delež brezposelnih moških, delež brezposelnih z osnovnošolsko izobrazbo ter s poklicno izobrazbo.

Delež mladih v starosti do 29 let je ostal nespremenjen, čeprav se je delež iskalcev prve zaposlitve še povečal. Povečevati se je začel tudi delež starih 50 let ali več, poleg tega pa tudi delež dolgotrajno brezposelnih oseb.

Primerjava s strukturo v lanskem marcu kaže, da je letos med brezposelnimi več žensk, brezposelnih v starosti od 15 do 29 let in od 30 do 39 let, iskalcev prve zaposlitve, dolgotrajno brezposelnih, brezposelnih s srednjo strokovno in splošno izobrazbo ter brezposelnih s terciarno izobrazbo.
Odjave iz evidence
Iz evidence se je med januarjem in marcem odjavilo 27.445 brezposelnih, od tega 20.684 zaradi zaposlitve, kar je 20,5 odstotka več kot v primerljivem obdobju leta 2013.