Na mariborski območni službi zavoda za zaposlovanje imajo trenutno 526 programov javnih del z 890 delovnimi mesti, največ na področju komunale, socialnega varstva, izobraževanja in kulture. Foto: BoBo
Na mariborski območni službi zavoda za zaposlovanje imajo trenutno 526 programov javnih del z 890 delovnimi mesti, največ na področju komunale, socialnega varstva, izobraževanja in kulture. Foto: BoBo

Na mariborski območni službi zavoda za zaposlovanje je trenutno izbranih 526 programov javnih del z 890 delovnimi mesti, največ na področju socialnega varstva, izobraževanja, kulture in komunale.

"Ker je na trgu dela premalo zaposlitvenih priložnosti predvsem za ranljive skupine brezposelnih, so javna dela eden izmed ključnih ukrepov aktivne politike zaposlovanja, ki jim omogočajo delovno in socialno vključenost, ohranjanje obstoječih in pridobivanje novih znanj. Na drugi strani pa javna dela spodbujajo razvoj in ustvarjanje novih delovnih mest v lokalnih okoljih, s čimer pripomorejo k trajnejšemu načinu reševanja brezposelnosti. Predvidevamo, da bo na podlagi izbranih programov v letu 2014 priložnost za aktivacijo dobilo več kot tisoč brezposelnih," so sporočili z mariborskega zavoda za zaposlovanje, ki se spoprijema z drugo najvišjo stopnjo brezposelnosti v Sloveniji.

Tako je na zavodu za zaposlovanje prijavljenih kar 16 odstotkov vsega prebivalstva. Številni so našli službe v sosednji Avstriji. Po neuradnih podatkih se vsak dan iz Podravja in Pomurja vozi na delo v Avstrijo okoli 8000 ljudi, večinoma so to mlajše in izobražene osebe.

Veliko zanimanje za delo v tujini
V Sloveniji za delo v tujini po podatkih mreže evropskih zavodov za zaposlovanje EURES obstaja veliko zanimanje. V letu 2013 se je na slovenske svetovalce EURES-a glede možnosti iskanja zaposlitve v Evropi obrnilo nekaj več kot 14.000 ljudi.

Po vsej Sloveniji izvajajo svetovalci EURES-a tudi skupinske seminarje, na katere se iskalci zaposlitve prijavijo na spletni strani zavoda za zaposlovanje. V letu 2013 je bilo izvedenih 126 takšnih seminarjev s 3091 udeleženci, pojasnjujejo na zavodu.

Program Tvoja prva EURES-zaposlitev naj bi tako v letih 2012-2014 pomagal približno 5000 mladim pri zaposlitvi v EU-ju. Iskalci zaposlitve in delodajalci lahko prijavo za finančno pomoč v okviru projekta oddajo pri zavodih za zaposlovanje, ki program izvajajo.

Od leta 2012 do vključno tretjega kvartala 2013 je bilo v okviru omenjenega programa izvedenih 1224 zaposlitev, 758 intervjujev, 826 usposabljanj in 197 integracijskih programov pri delodajalcih.