Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

Ukinjanje proizvodnje v sedanjem obsegu bo trajalo več mesecev in bo predvidoma potekalo v dveh fazah, predvidoma spomladi in poleti, so sporočili iz podjetja.

Vzrok za takšno odločitev naj bi bil, da nadaljevanje proizvodnje v Sloveniji iz poslovnega vidika ni več smiselno.

Potrebe svetovnih in lokalnih trgov, na katerih je družba aktivna, so se namreč v zadnjih letih močno spremenile, kar je vplivalo tudi na dejavnost mariborskega obrata, so pojasnili v podjetju in dodali, da načrtovani cilji po pozitivnem rezultatu v letu 2021 zaradi težkih razmer na trgu in drugih dejavnikov niso bili doseženi. Podjetje s 103 zaposlenimi je namreč zaznavalo slabih 960.000 evrov čiste izgube.

Direktor: Poslovni model nevzdržen

Po besedah direktorja podjetja Jürgena Drescherja njihova prizadevanja v zadnjih dveh letih, da bi proizvodnjo v Sloveniji preobrazili v vzdržen poslovni model, niso uspela. Med razlogi za to je navedel strategije poslovnih partnerjev, pa tudi dolgoročni vpliv pandemije, težave v dobavnih verigah in logistiki, inflacijo.

"Vsemu temu sta se v zadnjem obdobju pridružila še nepredvidljiv razvoj trga na dolgi rok in veliko povečanje cen elektrike in plina, ki so ga lahko prek povišanja cen le deloma prenesli na kupce, to pa je privedlo do tega, da je družba začela postopke, kot jih predvideva veljavna zakonodaja pred sprejetjem odločitve o zmanjšanju gospodarske aktivnosti," je dodal Drescher.

Sledijo pogajanja glede pravic zaposlenih

Še ena od direktoric Kristen Hughes pa je dejala, da predlog svetu delavcev in sindikatu za začetek pogajanj o postopnem zaprtju proizvodne dejavnosti ni prišel zlahka, saj se zavedajo, da bo to težek čas tako zanje, še bolj pa za zaposlene. Zagotovila je, da je njihova največja skrb zdaj učinkovit socialni dialog, skozi katerega bodo v čim krajšem času poskušali najti sprejemljive rešitve.

Da bi čim bolj omejili negativne posledice zaprtja obrata, se jim po besedah tretjega člana uprave Christopherja Alta zdi namera o postopnem, dvofaznem zapiranju obrata najboljša rešitev. V tem času bodo namreč imeli delavci več možnosti za načrtovanje svoje prihodnosti in iskanje nove zaposlitve, tudi s pomočjo dosedanjega delodajalca.

Nedavno v družbi stavkali

Mariborsko podjetje A&E Europe, nekoč Tovarna sukancev in trakov Maribor, je leta 2006 postalo del ameriške družbe American & Efird oz. Elevate Textiles, ki velja za vodilnega proizvajalca industrijskih, avtomobilskih in gospodinjskih sukancev.

Takrat okoli 160 zaposlenih v mariborskem obratu je tik pred koncem leta 2020 izvedlo opozorilno stavko zaradi "odnosa podjetja do zaposlenih in splošnega nezadovoljstva", sodu pa je izbilo dni izplačilo 250 evrov božičnice, kar je bilo po oceni sindikata premalo glede na delo v epidemiji in dobre poslovne rezultate.

Sorodna novica Pahorja na obisk povabili mariborski delavci, ki jim je pomagal med stavko

Sredi januarja 2021 so začeli stavko in nato s pomočjo Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) v pogajanjih marca dosegli podpis prve kolektivne pogodbe v zgodovini podjetja, s katero jim je le uspelo izboljšati svoje plače. Maja istega leta je zaposlene obiskal donedavni predsednik Borut Pahor in bil takrat vesel, da je zaposlenim v dialogu z vodstvom podjetja uspelo doseči izboljšanje svojega položaja.

Novak: Odločitev presenetljiva

Prvi mož sindikata KSS Gvido Novak je za Slovensko tiskovno agencijo potrdil, da so jih na današnjem sestanku seznanili z odločitvijo lastnikov, ki je zaposlene precej presenetila. Tudi sam je povedal, da so govorili zlasti o finančnih težavah in energetski draginji, čeprav bi po njegovih informacijah lahko šlo tudi za izčrpavanje podjetja in namero za selitev proizvodnje v eno od povezanih podjetij v Nemčiji.

"Danes smo prejeli predlog programa presežnih delavcev, pri čemer meril še nismo določili, smo se pa dogovorili, da bomo to storili skupaj. Znova se sestanemo sredi marca, pred tem pa bomo preučili vse dokumente, ki so nam jih dali danes," je dejal Novak, ki napoveduje, da bodo zaposleni dobili odpravnine, glede česa več pa je zaradi finančnih težav podjetja precej skeptičen.