Ekonomist Igor Masten je prepričan, da brez  odpuščanja ne bo šlo, Maks Tajnikar pa opozarja, da brez rasti ne bo napredka. Foto: MMC RTV SLO
Ekonomist Igor Masten je prepričan, da brez odpuščanja ne bo šlo, Maks Tajnikar pa opozarja, da brez rasti ne bo napredka. Foto: MMC RTV SLO

"Ko bo denarja zmanjkalo, ne bo preostalo nič drugega, kot da se stroški dela zmanjšajo z odpuščanjem," je opozoril Igor Masten, ki ocenjuje, da varčevalni ukrepi še zdaleč ne bodo zadostni.

"Naredili korak v jalovo smer"
Maks Tajnikar
pa podpisani sporazum sicer ocenjuje kot "velik dosežek za vlado", a hkrati kot "zelo majhen dosežek za Slovenijo". Opozoril je, da z varčevanjem proračuna ne bo mogoče uravnotežiti, saj je za to potrebna rast, ki jo varčevanje že samo po sebi "ubija".

Po Tajnikarjevem prepričanju je Slovenija s tem naredila tisti odločilen korak, "zaradi katerega bomo prihodnje leto še vedno imeli kritičen primanjkljaj sektorja države in hkrati še nižjo gospodarsko rast." Da ta korak v "jalovo smer," kot to imenuje Tajnikar, ni bil še večji, pa je zasluga sindikatov. Vlada namreč ni bila pripravljena poslušati nikogar razen sebe, je dodal.

Kot je znano, so vlada in sindikati podpisali stavkovni sporazum, ki ureja odprta vprašanja med obema stranema in zagotavlja omilitev nekaterih varčevalnih ukrepov iz zakona o uravnoteženju javnih financ. Sporazum je podpisalo 14 od 21 sindikatov, 20 od 23 pa je podpisalo tudi sporazum o znižanju plač in drugih varčevalnih ukrepih.