Brezposelnost med mladimi ostaja večja kot v drugih starostnih skupinah. Foto: BoBo
Brezposelnost med mladimi ostaja večja kot v drugih starostnih skupinah. Foto: BoBo

Po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje je tamkaj prijavljenih malo več kot 14 tisoč mladih, starih od 15 do 29 let. Prevladujejo ženske in prvi iskalci zaposlitve. Po mnenju mladih, ki smo jih anketirali, so lastnosti, ki jih delodajalec išče pri mladih, pripravljenost za delo, resnost, zagretost in podobno.

Idealen kandidat za prvo zaposlitev bi moral biti mlad, izkušen in z velikim potencialom – našteva Miro Smrekar, direktor zaposlitvene agencije Adecco. Ker govorimo o izjemah, je pri večini mladih iskalcev zaposlitve ključna samoiniciativnost in izobrazba. "Vse izobrazbe so prave, če pokažeš iskrico, korak več pred preostalimi kandidati. Verjetno v teh časih je še vedno srce tisto glavno, ki naj bi vodilo," poudarja Smrekar.

Izobrazba je pomembna samo do neke mere. Še bolj kot to so za prvo zaposlitev pomembni predstavitveni intervjuji, neformalne delovne izkušnje in hobiji, pa meni praktikant Rok Štemberger, magister biokemije, ki trenutno opravlja tudi magisterij na ekonomski fakulteti: "Predvsem bi pa poudaril to, da je pomembno, da imajo kandidati dobro oblikovan CV in motivacijsko pismo. Gre za prvi stik z delodajalcem, ki je ključnega pomena za naprej."

Povečan priliv mladih na zavodu za zaposlovanje pričakujejo jeseni, ko bodo študentje zaključili študij.