Tomaž Berločnik. Foto: www.alesfevzer.com
Tomaž Berločnik. Foto: www.alesfevzer.com

Na Managerskem kongresu v Portorožu, ki ga organizira Združenje Manager, se zbirajo poslovneži, ki bodo razpravljali o sodobnih načinih vodenja in o doseganju okoljske trajnosti v podjetjih.

Naziv menedžer leta bo prejel predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik, ki se je tako medijem oglasil prvič, odkar od leta 2011 vodi največjega naftnega trgovca, ki postaja energetska družba.

Sorodna novica Svetelšku v Petrolu še 72.000 evrov, prihaja Berločnik

Izboljšanje poslovanja Petrola
Ko je Berločnik leta 2011 prevzel vodenje, je bil Petrol močno zadolžena družba, ki je 90 odstotkov dobička ustvarila s prodajo naftnih derivatov. Danes je dolg družbe občutno nižji, nafta pa predstavlja manj kot polovico dobička.

Petrol sicer še naprej odpira nove črpalke. Berločnik jim pravi prodajna mesta. "Ta prodajna mesta se bodo širila z vsebino, tako kot se širijo že zadnjih pet ali sedem let," je napovedal.

Prodaja energije se bo v prihodnje drastično spremenila. "Po naših predvidevanjih smo dosegli vrh prodaje naftnih derivatov in zdaj se bo z leta v leto počasi prodaja naftnih derivatov zmanjševala."

Petrol se že nekaj časa pripravlja na električno mobilnost. "Trenutno že vlagamo ogromno v električne polnilnice. Če bi pogledali potrebo po tem, koliko že imamo registriranih električnih avtomobilov, imamo že danes preveč električnih polnilnic."

Petrol dobiček kuje večinoma v energetiki, energetskih sanacijah, upravljanju mest z daljinskim ogrevanjem, v vodovodnih omrežjih, v javni razsvetljavi in v jugovzhodni Evropi v proizvodnji energije iz obnovljivih virov.

Navdih najde pri športnih trenerjih
Berločnik pravi, da ga ne zanima vodenje drugih družb, zgolj Petrola. Kaj pa morda upravljanje državnega premoženja? So ga kdaj povabili? "Ne, nikoli me niso povabili. Jaz nisem za politiko, jaz nisem za ta sistem. Verjetno bi bil v tem sistemu neuspešen."

Tomaž Berločnik je številnim navdih, ko gre za vodenje velike družbe. Sam pa navdih zadnje čase najde v športnih trenerjih.

Gospodarstvo se ohlaja