V Mercatorju pravijo, da odpuščanje ni povezano s spremembo lastništva. Foto: BoBo
V Mercatorju pravijo, da odpuščanje ni povezano s spremembo lastništva. Foto: BoBo

Proces odpovedi zaposlitev bo predvidoma končan pozno jeseni, v Mercatorju pa poudarjajo, da bo zaradi spremembe kadrovskih potreb odpuščenih manj kot odstotek vseh delavcev. Po lanskih podatkih je imela družba Mercator 11.101 zaposlenega.

"V okviru tega procesa so spoštovani vse pravice zaposlenih in določila iz veljavne kolektivne pogodbe Mercatorja. V skladu z delovnopravno zakonodajo bo proces odpovedi zaposlitev predvidoma končan pozno jeseni. V okviru postopka si bo Mercator prizadeval tem zaposlenim ponuditi drugo delovno mesto znotraj družbe v skladu s potrebami v operativi," so navedli v družbi.

Mercator: Odpuščanje ni posledica spremembe lastništva
Kot poudarjajo, odpuščanje ni posledica spremembe lastništva, ampak je del dolgoročne strategije, s katero želijo izboljšati poslovanje. Ob tem so spomnili, da je Mercator pred dvema letoma oblikoval strategijo poslovnega prestrukturiranja, v okviru katere je bilo izvedenih že veliko ukrepov za izboljšanje poslovanja, mednje sodita tudi racionalizacija poslovanja in optimizacija stroškov dela, to pa nadaljujejo tudi letos.

Zaposlovanje v trgovini je dinamičen proces, nerentabilni programi in trgovine se zapirajo, hkrati pa se pojavljajo tudi nove možnosti, so še dodali v družbi.

Skupina Mercator je v prvih treh mesecih letos sicer izboljšala svoje poslovanje. Ustvarila je 628,7 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 0,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Prvič po letih negativnega poslovanja je trimesečje končala z dobičkom, ki je dosegel 4,1 milijona evrov, potem ko je v enakem obdobju lani skupina pridelala 8,5 milijona evrov izgube.