Za nakup 23,3-odstotnega deleža Mercatorja se, kot je znano, močno zanima hrvaški Agrokor. Foto: MMC RTV SLO
Za nakup 23,3-odstotnega deleža Mercatorja se, kot je znano, močno zanima hrvaški Agrokor. Foto: MMC RTV SLO

Skupina je lani dosegla rast prihodkov od prodaje na večini trgov, kjer deluje, in to kljub težavnemu makroekonomskemu položaju in padcu kupne moči na vseh trgih delovanja. Mercator je lani ostal največji trgovec v regiji. V skupini je bilo konec decembra zaposlenih 23.482 delavcev oz. dobrih 2.000 več kot leto prej, od tega 48,2 odstotka zunaj Slovenije, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Na hrvaškem trgu sta družbi Getro in Mercator-H sklenili strateško povezavo na podlagi pogodbe o nakupu trgovske dejavnosti hrvaške trgovske družbe Getro iz decembra 2009. V Črni gori je tamkajšnja Mercatorjeva družba Mercator-CG prevzela trgovsko dejavnost in zaposlene ter vzela v dolgoročni poslovni najem 77 trgovskih objektov v lasti družb Pantomarket in Plus Commerce. V Srbiji pa je družba Mercator-S v dolgoročni poslovni najem in podnajem dobila 22 trgovskih objektov skupine Coka v podonavski regiji.

Za uspešno poslovanje skupine Mercator je zelo pomembno tudi izkoriščanje potenciala nepremičnin za hitrejšo rast, kjer v prihodnjem srednjeročnem obdobju napovedujejo največ novosti. Med njimi v Mercatorju izpostavljajo aktiviranje nepozidanih zemljišč in dezinvestiranje poslovno nepotrebnega premoženja, so še zapisali.