Bo Agrokorjev prevzem Mercatorja res koristil slovenskemu trgu? Zdi se, da tako menijo le v Agrokorju. Foto: MMC RTV SLO
Bo Agrokorjev prevzem Mercatorja res koristil slovenskemu trgu? Zdi se, da tako menijo le v Agrokorju. Foto: MMC RTV SLO
Primerjava
Primerjava v številkah. Foto: MMC RTV SLO
Pogledi
Ekonomista se nista strinjala s predstavnikom Agrokorja. Foto: MMC RTV SLO
Pogledi Slovenije
Se napoveduje povezovanje največjih trgovcev na območju? Foto: MMC RTV SLO

V oddaji Pogledi Slovenije so politiki, ekonomisti, novinarka in predstavnik Agrokorja soočili mnenja na napovedan prevzem 23,3 odstotka Mercatorja, ki jih prodaja prav tako zadolžena Skupina Pivovarna Laško. Se lahko zgodi, da bo pristal v rokah hrvaškega tajkuna Ivice Todorića oziroma njegovega Agrokorja in kaj bi to pomenilo?

Minister za kmetijstvo Dejan Židan je povedal, da je bil do zdaj sistem Agrokor do naše proizvodnje hrane, ki skupaj zaposluje skoraj 100.000 ljudi, skoraj sovražen. Nekdanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak pa je opozoril še, da je povsem legitimen interes Slovenije, da prevzema ne dovoli.

Andrijana Starina Kosem, nekdanja državna sekretarka v Janševi vladi, pa je povedala, da je imel Todorić že nekoč interes za vstop v lastniško strukturo Mercatorja, pokazal pa je tudi želje po večinskem obvladovanju. Obenem Agrokor tako skuša sanirati svoj finančni položaj, je prepričana. Kot meni, bi to pomenilo tudi, da bi šli slovenski izdelki z Mercatorjevih polic, saj ima Agrokor celo vrsto svojih proizvodov.

Matej Lahovnik, nekdanji minister za gospodarstvo, pa je na vprašanje, ali je za prevzem res dal privolitev, odvrnil, da z njim nihče ni govoril, je pa kot minister javno povedal, da prevzemu nasprotuje. Pivovarna Laško delež mora prodati, a Agrokor je sporen, zelo zadolžen kupec, ki izdaja visoko tvegane obveznice in želi tako le sanirati samega sebe, je prepričan. S tem je tedaj seznanil tudi premierja Pahorja, je povedal. "Gre za bolnega tigra, ki bi rad požrl zdravega, da bi prišel k moči," je navedel.

Član uprave Agrokorja Ivan Crnjac pa je povedal, da so že večkrat izkazali interes za prevzem Mercatorja, a njihov edini cilj je doseči uspeh slovenskih dobaviteljev in vzpostaviti partnerstvo z manjšinskimi delničarji. Izpostavil je možnost vstopa Mercatorja na tuje trge. Obe podjetji predstavljata zgodbo o uspehu, od nakupa pa bi imeli korist obe državi, je prepričan. Agrokor je po njegovih besedah finančno trdna družba. Na očitek, da na njihovih policah ni slovenskih proizvodov, pa Crnjac odgovarja, da o tem odločajo kupci, ne pa uprava družbe.

Agrarni ekonomist Aleš Kuhar pa je zatrdil, da to ni toliko stvar kupcev kot strateškega interesa. Težko verjame, da bi se slovenskim dobaviteljem na Hrvaškem zato bolje godilo. Podobno trdi novinarka Dnevnika Vesna Vuković, ki pravi, da Agrokor laže, ko navaja, da bo Mercator ostal slovenska družba, saj je iz dokumentov, ki so jih poslali EBRD-ju, razvidno, da bi, denimo, odpuščali zaposlene.

Bo na koncu Agrokor kupil nekdo tretji?
Ena pomembnejših bank, ki financira Agrokor, je Unicredit, je še navedla Vesna Vuković, ki meni, da banka tudi spodbuja k prevzemu, saj jo skrbi finančni zlom. A skrbi jo, da ne bosta na koncu oba skupaj postala tarča nekoga tretjega. Tudi italijanski Unicredit zastopa svoje interese, je opozorila.

Ivan Crnjac pa je povedal, da jih podpirajo velike finančne institucije, Unicredit pa je pri tem enakovreden vsem drugim igralcem v bančnem sektorju. Položaj slovenskih dobaviteljev pa bo ostaja nespremenjen, obenem pa smo pripravljeni velik del trga, ki ga pokrivamo danes, dati na voljo slovenskim dobaviteljem, je zagotovil.

Je kriva Janševa vlada?
Pa je za nastalo stanje kriva tudi Janševa vlada? Andrej Vizjak meni nasprotno, prepričan je, da bi bil Mercator v večji nevarnosti, če ga ne bi prodala Kad in Sod in bi prevzem skušal izvesti Zoran Janković. Andrijana Starina Kosem pa trdi, da je čas pokazal, da je bila prodaja dobra. Izvirni greh se po njenem mnenju dogaja zdaj. Ne gre za sovražni, temveč za prijateljski prevzem, sovražen je le za ljudstvo, sicer pa je nakup usklajen s slovensko politiko, je prepričana.

Matej Lahovnik pa je prepričan, da je težava nastala z vmešavanjem politike v gospodarstvo; tranzicijske mreže v ozadju so iskale dobiček, je navedel. Minister za kmetijstvo Židan pa je poudaril, da prevzemu nasprotuje.

Dokončne odločitve, ali se bomo na razpis prijavili, še nismo sprejeli, je na koncu še povedal Crnjac, ki meni, da gre za veliko priložnost za slovensko in hrvaško gospodarstvo.