Pogajanja naj bi bila pri koncu. Foto: MMC RTV SLO
Pogajanja naj bi bila pri koncu. Foto: MMC RTV SLO
tabela
Mercator in Agrokor sta močno zadolžena, a je Agrokor malce bolj dobičkonosen. Foto: EPA

Ivica Todorić, Zoran Janković in Miroslav Mišković - otroci socializma, konkurenti, prijatelji, glavni trgovci Balkana s svojimi imperiji, le da ga Janković ni nikoli lastniško obvladoval. Enak koncept, enak miselni vzorec. Le konec je drugačen. Jankovića so vrgli s prestola, Mišković imperij prodaja Belgijcem, v igri ostaja le še Ivica Todorić, je v oddaji Pogledi Slovenije poročal Bojan Traven.

Družina Todorić, slike dinastije, le da so neskončne ameriške ravnice zamenjane s slavonskimi. Razkošna vila, sicer nekoč propadli kulturni spomenik, vredna najmanj tri milijone evrov. Pa zasebni helikopter, jahte ...



Za nasledstvo je poskrbljeno. Izobraženi in uspešni sinovi so visoko v strukturah Agrokorja. Premišljeni nastopi v javnosti, ki ustvarjajo mit prave hrvaške družine. Kamere spustijo blizu le ob spektakularni poroki Todorićeve hčerke, kjer novinarji ne pozabijo povedati, da se je za svate pripravljala divjad iz zasebnih lovišč.
"Prej bi rekel, da je on kontroverzen. Številni Hrvati njega in druge tajkune bremenijo za vse neuspehe hrvaške privatizacije. Redkokdo bo rekel, da je bila privatizacija uspešna, ampak on je eden tistih, ki so se z njo najbolj okoristili," pravi o njem novinar časnika Business.hr, ki je ob zadnjih dogodkih zapisal, da je pohod Todorića nad padle slovenske tajkune uspeh Tuđmanovega modela privatizacije, ki temelji na izbranih 200 hrvaških družinah.
Od cvetličarja do milijonarja
Ivica Todorić je bil v času Jugoslavije cvetličar, in to uspešen. A prelom se zgodi sredi vojaške vihre na Hrvaškem. To je dokument, ki razkriva, kdo mu je tlakoval pot do uspeha. Leta 1993, ko je na Hrvaškem povprečna plača 150 nemških mark, je pri Zagrebški banki, danes v lastništvu italijanskega Unicredita, pridobil posojilo kar dobrih sedem milijonov nemških mark in to kar z deviznih vlog, ki so bile pretvorjene v javni dolg republike Hrvaške.

Danes je njegov imperij dobesedno osupljiv. Je najbogatejši Hrvat in bi se z lahkoto uvrstil med najbogatejše Zemljane. Njegova največja trgovska veriga Konzum je najmočnejša tako na Hrvaškem kot v Bosni. Njegova je voda Jana, pa olje in margarine Zvijezda, pa Pik Vrbovec, sladoledi Ledo, sokovi Juicy.

Je solastnik tretje največje televizijske postaje RTL, največji oglaševalec na Hrvaškem, tako močno vpet v hrvaško družbo, da so mu celo na hrvaški javni televiziji dovolili, da si je v stavbi postavil trgovino.
Denis Latin, eden najuglednejših hrvaških televizijskih voditeljev, ki so mu pred tedni ukinili oddajo Latinica, pravi, da je Todorić absolutni vladar Hrvaške. V petek v ljubljanskem Dnevniku na podlagi dokumentov, ki so jih pridobili, odkrijejo, da namerava Agrokor sovražno prevzeti Mercator. Gre za tretji najresnejši poskus prevzema.
NLB iz Laščanov iztiska Mercator
Pivovarna Laško namreč prodaja 23-odstotni delež Mercatorja, saj težko servisira svoje dolgove in jo v to sili državna Nova Ljubljanska banka, ki je prav tako za zdaj neuspešno prodajala svoj delež Mercatorja, dobljenega ob unovčevanju zavarovanj posojil pivovarske hobotnice. Todorić priznava, da ga zanima delež celo do 50 odstotkov.

Iz Zagreba nemudoma sporočijo, da bi šlo za prijateljsko delovanje, saj bi se banke, ki jih spremljajo ob sovražnem prevzemu, lahko umaknile. A dokumenti Dnevnika so jasni. Največjo ceno bi plačali Mercatorjevi dobavitelji in zaposleni.
Huda kri
Zavrtimo film leto v 2007. Sredi napetih slovensko-hrvaških odnosov, ko je bila Slovenija nova zvezda Evrope, Todorić vrže vse slovenske izdelke, razen Perutnine Ptuj, s polic Konzuma, češ da Merator njegovih proizvodov ne spusti na police. A da je zamera huda, prizna Ivica Todorić sam, ko nas brez kamer povabi na neformalni pogovor v središče imperija na zagrebškem trgu, imenovanem po slovitem košarkarju Draženu Petroviću.

Čeprav je Drogo Kolinsko z vrsto znanih znamk, kot so Cockta, pašteta Argeta in Barcaffe, kupil njegov Emil Tedeschi, teh izdelkov še ni in ne bo na policah Konzuma, dokler Todorič sam ne bo tako ali drugače vstopil v Mercator.
Nakup = nacionalni interes
"To bi spodbudilo hrvaški izvoz. Agrokor nima le trgovske verige Konzum, ki ima več kot 26-odstotni tržni delež, temveč tudi proizvodnjo vode, prehranskih izdelkov, mlečno industrijo, sladoleda … torej celo vrsto zanimivih izdelkov. Z njihovo prodajo v Slovenijo bi povečal hrvaški izvoz, s čimer bi izboljšal hrvaško trgovinsko bilanco. Zmanjšal bi primanjkljaj v meddržavni bilanci, kar je v nacionalnem interesu," pravi ob morebitnem prevzemu Mercatorja profesor Drago Jakočević z zagrebške ekonomske fakultete.

Pogled v bilance namreč kaže, da se Agrokor mora širiti, sicer bo leta 2016, ko bo moral začeti vračati posojila, v velikih težavah. S tem pa bosta v težavah tako hrvaška država kot njen gospodarski ustroj. O padcu Agrokorja v Zagrebu nihče niti ne razmišlja, govori nekdanji predsednik uprave Konzuma Dragan Munjiza.
Pogajanja pri koncu?
In trenutno stanje v Sloveniji je tako - ko je Slovenija izropana, ko državni skladi nimajo denarja, banko spet saniramo z davkoplačevalskim denarjem, slovenski gospodarski imperiji pa so zaradi pohlepa menedžerjev, ki so namesto upravljali raje prevzemali podjetja - na dnu. Zato je po zadnjih preverjenih informacijah Todorićev nakup že v sklepni fazi pogajanj.

Ob tem na tem mestu ni nepomembno omeniti, da se Pivovarni Laško, na katero pritiska NLB, ki pa ga obvladuje slovenska politična elita, nikakor tako ne mudi prodajati Dela in Večera. Ne mudi se ji preseliti proizvodnje Uniona v Laško, vprašanje je tudi, kaj bo s prodajo Fructala.
Milijarda za dobavitelje
In Todorić, ki naj bi se v zasebnih krogih rad pohvalil, da ima dobre odnose s političnimi elitami, to ve. Ob tem ga spremljajo tuje banke, ves čas tudi že italijanski Unicredit. Oba koncerna, tako Mercator kot tudi Agrokor, sta izjemno zadolžena.
Ob tem ima Agrokor izdanih za pol milijarde evrov obveznic z visokim, devetodstotnim donosom. Pri tem ni nepomembno, da je Agrokor po zadnjih bilancah za več kot milijardo evrov dolžan dobaviteljem. To je dvakrat več kot Mercator. Na Balkanu bo tako preživel le eden.
Namesto mi na Balkan, je Balkan prišel k nam
Leta 2005 sta državna sklada Kad in Sod prodala Mercator imperiju Boška Šrota in Igorja Bavčarja na znamenitem sestanku pri predsedniku takratne vlade Janezu Janši. Pri tem si je Janša prek Pivovarne Laško pridobil odločilen vpliv v časopisu Delo. Slovensko javnost pa so prepričevali, da je, navajam, "do prodaje prišlo zaradi strategije prodora slovenskih trgovskih in predelovalnih podjetij na tržišče jugovzhodne Evrope".

Februarja 2011 se jugovzhodna Evropa, samozavestna, drzna in podjetna, dogaja v Sloveniji. V glavnih vlogah pa hrvaški tajkuni, potem ko so Slovenci s svojimi zavestno prerezali popkovino ter se odločili za drugačen družbeni in gospodarski razvoj.
Bojan Traven, Pogledi Slovenije