Delniški indeksi so se na zahodnih trgih ta teden obrnili navzgor, medtem ko je indeks SBI TOP izgubil skoraj štiri odstotke in je spet na zgodovinskem dnu. Foto: EPA
Delniški indeksi so se na zahodnih trgih ta teden obrnili navzgor, medtem ko je indeks SBI TOP izgubil skoraj štiri odstotke in je spet na zgodovinskem dnu. Foto: EPA
V zadnjem tednu so bančne delnice na tujih borzah vendarle malce okrevale. Foto: EPA

Potem ko v sredo ni bila podpisana pogodba o prodaji večinskega deleža v Mercatorju hrvaškemu Agrokorju, je cena delnic strmoglavila do letos najnižjih 136 evrov, kolikor znaša petkov tečaj. V tem tednu so Mercatorjeve delnice izgubile 15 odstotkov in so s tem obremenile tudi delniški indeks SBI TOP (569 točk), ki je na tedenski ravni padel za 3,8 odstotka in končal najnižje v več kot šestletni zgodovini izračunavanja tega indeksa.

Verjetno le obrambni manever
Zgodba o prodaji Mercatorja je tik pred božičnimi prazniki dobila še eno zanimivo poglavje, saj je Mercator najavil namero o prevzemu Pivovarne Laško. Večina meni, da gre za obrambni manever "najboljšega soseda", analitik Andraž Grahek (KD skladi) pa je bil za Radio Slovenija kritičen: "Bog ne daj, da pade Mercator v druge roke, sploh ne v tuje. To je politika nacionalnega interesa, ki ga plačujejo delničarji Mercatorja in tudi sama družba. Ta poteza ni poslovno potrebna in ni v skladu s strategijo, kar je zelo problematično."

Tečaj Pivovarne Laško nespremenjen
Da vlagatelji ne vidijo prave možnosti, da bi Mercator res prevzel Pivovarno Laško in plačal prevzemno premijo, dokazuje petkovo gibanje delnic Pivovarne Laško. Tečaj je namreč ostal pri 11,1 evra. Gorenjeve delnice so se podražile za skoraj šest odstotkov, Krkine, s katerimi je bilo po treh mesecih spet za več kot milijon evrov prometa, pa so se pocenile za odstotek, vendar pod 50 evrov niso pogledale. Vrednost Nove KBM se je obdržala nad tremi evri. Zaradi spremembe bonitetne ocene Sloveniji je bonitetna hiša Moody's znižala tudi ocene treh slovenskih bank: NLB-ja, Nove KBM in Abanke.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi:

GORENJE

+5,88 %

4,50 EUR

ZAV. TRIGLAV

+1,57 %

10,36

PETROL

+1,27 %

159,00

LUKA KOPER

-0,00 %

7,10

NOVA KBM

-0,89 %

3,132

KRKA

-1,08 %

50,50

MERCATOR

-2,86 %

136,00

TELEKOM

-2,97 %

62,10


N
LB do 250 milijonov
Naše največje banke so sredi tedna izkoristile radodarnost Evropske centralne banke, ki je več kot 500 evropskim bankam skupno odobrila 489 milijard evrov posojil. Nova Ljubljanska banka je pridobila 250 milijonov evrov. Banke bodo po tej rekordni injekciji ECB-ja likvidnejše in tudi poslovni izid se bo izboljšal, saj so si denar izposodile le po enoodstotni obrestni meri, posojila pa bodo seveda odobravale po višjih obrestih. Delnice največjih finančnih institucij so zato pretekle dni občutno pridobivale.

Finančne krivulje: V Sloveniji bo naslednje leto zapadlo za dobro milijardo evrov obveznic.


Tradicionalna predbožična rast v New Yorku

Newyorški Dow Jones se je v četrtek zvišal za pol odstotka, v petek pa še za odstotek, tako da se je povzpel do skoraj 12.300 točk. Na tedenski ravni znaša njegov pribitek več kot tri odstotke. Število prošenj za denarno nadomestilo v času brezposelnosti je zadnji teden padlo na 364 tisoč. To je najmanj po aprilu 2008. Ameriška gospodarska rast je bila v tretjem četrtletju 1,8-odstotna, kar je nekoliko manj od prejšnje ocene (2 %). Indeks zaupanja potrošnikov je decembra po podatkih univerze v Michiganu porasel na 69,9 točke. Analitiki niso pričakovali takšne rasti.