Ljudje zaradi težkega gospodarskega položaja opuščajo življenjska zavarovanja. Foto: MMC RTV SLO
Ljudje zaradi težkega gospodarskega položaja opuščajo življenjska zavarovanja. Foto: MMC RTV SLO
Vse manj življenjskih zavarovanj

V zavarovalnem združenju so leta 2009 prvič opazili, da je v zavarovalnicah vplačanih manj premij kot leto prej, in sicer je skupna vsota upadla za 13 milijonov evrov, na 643 milijonov evrov, je za TV Dnevnik poročal Vasja Čepič.

"Največji razlog je v težki finančni situaciji. Veste, ko gre nekdo v stečaj, mi smo imeli primere po SCT-ju, po Vegradu, ljudje so dnevno klicali: Jaz sem izgubil službo, ne morem več plačevati," je pojasnil Andrej Osterc iz Merkur Zavarovalnice.

A težava ni le finančna kriza, v zadnjih letih se zavarovalnice spopadajo tudi z nepošteno konkurenco. "To so agenti, ki ponujajo naložbena zavarovanja in oni stranke prepričujejo, da nima smisla imeti življenjskih zavarovanj, ker so naložbena zavarovanja bistveno bolj donosna, čeprav nimajo zajamčenega donosa," dodaja Osterc.

Precej pod povprečjem
Slovenci so sicer za življenjska zavarovanja v zadnjih letih namenili okoli 320 evrov na leto, povprečje EU-ja je okoli 1.200 evrov. Na Portugalskem, denimo, za življenjska zavarovanja namenijo trikrat več kot pri nas oz. v povprečju okoli 981 evrov.

"V bolj razvitih državah se ljudje zagotovo bolj zavedajo osebne oz. lastne odgovornosti, pri nas se pa ljudje na en način mogoče še vedno malo preveč zanašajo na državo oz. pričakujejo od nje nekaj, kar jim sploh ni sposobna omogočiti," položaj pri nas ocenjuje Matej Slabanja iz Avalon Tima.

Vse manj življenjskih zavarovanj