Slovenska minimalna plača je ena redkih, ki vključuje vse dodatke, razen dodatka za nadurno delo. Foto: BoBo
Slovenska minimalna plača je ena redkih, ki vključuje vse dodatke, razen dodatka za nadurno delo. Foto: BoBo
Sindikati v spremembe minimalne plače

Tako je na okrogli mizi o minimalni plači, ki jo je organiziralo Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS), ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak izpostavila, da so glavna težava pri minimalni plači stroški dela. Obenem je napovedala, da bo vlada še letos pripravila celovito davčno reformo, ki bo zagotovila prerazporeditev obstoječih davčnih bremen.

V zvezi z minimalno plačo je opozorila še na analizo Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar), po kateri je njena višina pomembna za notranje povpraševanje in s tem za gospodarsko rast. Ne glede na to bi jo bilo treba obravnavati predvsem v kontekstu minimalnih življenjskih stroškov. "Zgolj ekonomski pogled na minimalno plačo ni vzdržen," je še poudarila. Na ministrstvu so tudi pregledali ureditev minimalne plače v 12 državah. Slovenska minimalna plača je ena redkih, ki vključuje vse dodatke, razen dodatka za nadurno delo.

Glavna težava minimalne plače in plač na splošno so stroški dela, je na okrogli mizi Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) z naslovom Kakšne spremembe minimalne plače prenese gospodarstvo? povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak in dodala, da bo vlada letos pripravila celovito davčno reformo s prerazporeditvijo obstoječih davčnih bremen.

Kot je znano, so sindikati predlagali spremenjeno opredelitev minimalne plače, in sicer tako, da vanjo ne bi bili vključeni tudi dodatki. Glavni razlog za to odločitev je dejstvo, da delovno aktivni ljudje kljub službi ostajajo na robu preživetja, pogosto pa se morajo zanašati tudi na različne oblike pomoči.

Delodajalci sicer ostro nasprotujejo dvigu bruto minimalne plače, saj so mnenja, da gospodarstvo tega ne bi vzdržalo. Obenem pa poudarjajo, da težava ni v neto prihodkih delavcev, temveč v obremenitvah plač. Prvi korak mora zato po njihovem mnenju narediti država, saj so slovenska podjetja prav zaradi visokih stroškov dela nekonkurenčna poljskim ali slovaškim podjetjem. Sicer pa delodajalci ne bi nasprotovali dvigu neto plače na račun bruto plače.

Anja Kopač Mrak je ob tem dejala še, da verjame v socialni dialog, in namerava storiti vse, da predstavniki vlade, delodajalcev in sindikatov sedejo za skupno mizo v okviru Ekonomsko-socialnega sveta in spremembe minimalne plače dorečejo skupaj. S tem so se strinjali tudi delodajalci.

Sindikati v spremembe minimalne plače