Gospodarski minister Stanko Stepišnik trdi, da na omenjenih razpisih ni nobene subjektivne ocene, ki bi vplivala na dodelitev sredstev. Foto: BoBo
Gospodarski minister Stanko Stepišnik trdi, da na omenjenih razpisih ni nobene subjektivne ocene, ki bi vplivala na dodelitev sredstev. Foto: BoBo

Javna agencija RS za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit), ki spada pod okrilje gospodarskega ministrstva, bo za mikro-, mala, srednja in velika podjetja med letoma 2013 in 2015 namenila 30 milijonov evrov za spodbujanje razvoja novih produktov.

Direktorju Emo Orodjarna Miranu Šrotu se ne zdi sporno, da se na ta razpis, pri katerem je rok za oddajo razpisne dokumentacije 25. november, prijavi tudi njegova družba, saj so podjetja, "zaradi točkovanja v enakovrednem položaju". Kot je pojasnil, gre pri razpisu za točkovanje projektov, ki morajo biti dobro pripravljeni, vsi prijavljeni pa so v enakem položaju. "Torej je vse odvisno od kakovosti projektov," je dejal.

Dodal je še, da se je minister po 35. členu protikorupcijske zakonodaje izločil iz postopka odločanja.

"Izločeni" Stepišnik ne vidi težave
Minister Stanko Stepišnik je sicer potrdil, da se bo družba Emo Orodjarna prijavila na omenjeni razpis, dodal pa je, da sam s tem nima težav. Zatrdil je tudi, da na omenjenih razpisih ni nobene subjektivne ocene, ki bi vplivala na dodelitev sredstev.

Kaj je minister povedal premierki?
Te teme se je dotaknila tudi premierka Alenka Bratušek, ki je v odgovoru na novinarsko vprašanje prek spletnega družbenega omrežja Facebook napovedala, da bo s Stepišnikom o tej zadevi opravila pogovor. "Verjetno pa se strinjava, da morajo biti pravila za vse enaka," je dodala. V Odmevih je nato povedala še, da ji je minister zagotovil, da se Emo Orodjarna na razpis ne prijavlja.

Na nogah opozicija in koalicija
Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han pa je napovedal, da bodo v stranki predlagali sestanek vrha koalicije in pogovor o tem, ali se bo družba res prijavila na razpis. Tudi za prvaka DL-ja in notranjega ministra Gregorja Viranta je to, da Stepišnikovo podjetje nastopa na razpisih in prejema državni denar, nehigienično - ne glede na to, ali zakon to dopušča ali ne.

Poslanec SDS-a Andrej Vizjak pa je spomnil, da so njega v času ministrovanja - konkretno Agencija za trg vrednostnih papirjev - obravnavali za bistveno manj problematične stvari. "To, da si minister v tem mandatu zdaj že drugič želi dodeliti subvencijo, je milo rečeno nedostojno in menim, da tudi v nasprotju z zakonodajo, ki določa te protikorupcijske ukrepe," je dejal Vizjak.

Zaradi izločitve ni bilo težav niti s KPK-jem
Pred kratkim je sicer v javnost prišla informacija, da je med podjetji, ki so uspešno kandidirala za sofinanciranje prek javnega razpisa za spodbujanje tehnološko razvojnih projektov v letih 2013 in 2014, tudi Emo Orodjarna, ki je v solastništvu Stepišnika.

Družba bo v dveh letih prejela skupno 348.500 evrov, minister pa se je sicer izločil iz odločanja o dodelitvi sredstev. Tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so povedali, da zakon tovrstno poslovanje dopušča ob pogoju, da se je minister izločil iz vseh postopkov dodeljevanja konkretnih razvojnih sredstev.