Stepišnik meni, da s tem, da je podjetje v njegovi delni lasti od njegovega ministrstva dobilo državni denar, ni nič narobe. Foto: BoBo
Stepišnik meni, da s tem, da je podjetje v njegovi delni lasti od njegovega ministrstva dobilo državni denar, ni nič narobe. Foto: BoBo

V stranki so v pozivu zapisali, da bi se moralo ministrovo podjetje v času njegovega mandata odpovedati sodelovanju z državo in prejemanju kakršnih koli javnih sredstev. "To je tudi edino etično in moralno sprejemljivo, vse drugo pomeni zelo jasen konflikt interesov in grobo kršenje zakona o integriteti in preprečevanju korupcije," so poudarili.

Med podjetji, ki so uspešno kandidirala za sofinanciranje prek javnega razpisa za spodbujanje tehnološko razvojnih projektov v letih 2013 in 2014, je namreč tudi Emo Orodjarna, ki je v solastništvu ministra Stepišnika. Družba bo v dveh letih prejela skupno 348.500 evrov, minister pa se je sicer izločil iz odločanja o dodelitvi sredstev.

Izločitev ni dovolj
Vendar pa po mnenju SLS-a izločitev iz postopka v tem primeru ni bila mogoča, saj je podpisovanje sklepov o dodelitvi sredstev v pristojnosti ministra ali od njega neposredno pooblaščene osebe.

V stranki so tako negativno presenečeni nad prvim odzivom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), da zakon tovrstno poslovanje dopušča ob pogoju, da se je minister izločil iz vseh postopkov dodeljevanja denarja. Če bo KPK ugotovil, da Stepišnik v tem primeru ni ravnal koruptivno, pa mora komisija po mnenju SLS-a predlagati spremembo zakonodaje.

Pričakujejo tudi, da bo svoje mnenje v tej zadevi podalo še računsko sodišče, minister pa da bo še pred svojim odstopom razveljavil izdano odločbo in poskrbel, da bo njegovo podjetje vrnilo vsa že pridobljena nepovratna sredstva. "Obenem mora zaradi nezakonitega ravnanja, ki ga celo zagovarja, minister tudi nemudoma odstopiti s svoje funkcije," so še poudarili v SLS-u.