Družba Učila International kljub pogodbi o nakupu večinskega deleža delnic Mladinske knjige ni poravnala kupnine. Foto: BoBo
Družba Učila International kljub pogodbi o nakupu večinskega deleža delnic Mladinske knjige ni poravnala kupnine. Foto: BoBo
Založba Učila odstopila od nakupa Mladinske knjige

Direktor družbe Učila Srečko Mrvar je izpostavil, da Učila še niso prejela odločbe Javne agencije RS za varstvo konkurence, nakup brez soglasja pa je prepovedan. Ker Učila niso poravnala preostanka kupnine v določenem roku, pa je prenehala veljati pogodba o nakupu delnic.

Ključen razlog za neuspešno realizacijo pogodbe pa po navedbah Mrvarja predstavljajo banke upnice, med njimi tudi prodajalki delnic Mladinske knjige, Abanka in Nova Ljubljanska banka. Banke namreč niso dale soglasja za prenos delnic, ki bi ga po kreditnih pogodbah, sklenjenih z Mladinsko knjigo, morale dati.

Prodaja delnic brez soglasja bank bi upnikom omogočila, da bi od Mladinske knjige zahtevali takojšnje poplačilo vseh posojil, kar bi po navedbah Mrvarja resno ogrozilo poslovanje Mladinske knjige. Učila pa ne želijo kupovati znatno oslabljene družbe.

Mrvar zato pričakuje, da bosta Abanka in NLB, ki sta sama pripravila pogodbo, Učilom v prihodnjih treh dneh vrnila prejeto aro.

Banke od Učil pričakujejo kupnino
Drugačne načrte pa imata banki prodajalki. Tako so iz Abanke sporočili, da skupaj z NLB-jem pričakujejo, da bodo Učila spoštovala pogodbene obveznosti in poravnala kupnino. V Abanki so mnenja, da so bili vsi dražitelji seznanjeni s pogoji javne dražbe, ob vplačilu are pa so prejeli tudi osnutek pogodbe o prodaji delnic.

Stečaj Zvona ogrozil tudi založbo
Prodaja 25,6 milijona evrov vredne družbe Mladinska knjiga se vleče že več kot leto dni. Prvi resnejši ponudnik je bil Kompas MTS, ki se po oddaji nezavezujoče ponudbe ni odločil za nakup. Prodajnemu konzorciju bank pa lani na dveh dražbah ni uspelo privabiti nobenega kupca, čeprav je bila izklicna cena 11 milijonov evrov.

Sedemdeset odstotkov družbe obvladujejo banke, ki so postale večinske lastnice po stečaju holdinga Zvon dva, ki je z delnicami Mladinske knjige zavaroval vrsto svojih posojil.

Založba Učila odstopila od nakupa Mladinske knjige