Ministrstvo zagotavlja organizirano pomoč za vse Murine brezposelne. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo zagotavlja organizirano pomoč za vse Murine brezposelne. Foto: MMC RTV SLO
Do zdaj naj bi centri prejeli že 800 vlog za izredno denarno socialno pomoč, prva izplačila pa bodo izplačana 19. oktobra. Izredna denarna socialna pomoč je sicer namenjena shajanju v obdobju, dokler ne bo mogoče uveljaviti denarnega nadomestila za brezposelnost. Foto: MMC RTV SLO
Po predlogu za stečaj Mure bo delo izgubilo več kot 2.600 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Denar
Družba NFD Holding, ki je z 18,57-odstotnim lastniškim deležem največja posamična lastnica Mure, o stečaju murskosoboške tekstilne tovarne ni bila obveščena. Foto: MMC RTV SLO
Mura je šla v stečaj

NFD pa opozarja, da o stečaju sploh ni bil obveščen.

Še prek dneva je bilo slišati nezadovoljstvo tekstilnega in Murinega sindikata ter predstavnikov stavkajočih delavcev, češ da nič kaže, da bo vladna stran izpolnila svoje dogovore.

Predstavnik sindikata v Muri Drago Forjan je o stečaju družbe dejal: "To je najslabša možnost in na to smo opozarjali, vendar je bila zadeva pričakovana in v tem trenutku človeka to toliko ne preseneča. Poudarjam pa, da je najslabša možnost za tiste, ki prejemajo najnižje plače."

Po uporu prejšnji teden so se zadeve obrnile v negativno smer, kar Forjan povezuje z dogovorom delovne skupine na sedežu vlade, kjer so se dogovarjali o scenariju, po katerem delavci noben mesec ne bi ostali brez dohodka. "Ali bo vlada to besedo držala ali snedla, tega pa ne vem," je dodal Forjan.

Ministrstvo v tesno sodelovanje z zavodi in socialnimi centri
Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pa zdaj zagotavljajo, da bodo pristojne institucije, kot so centri za socialno delo, Zavod RS za zaposlovanje in Jamstveni in preživninski sklad, v najkrajšem mogočem času zagotovili pravice ter njihova izplačila za vse, ki bodo do njih upravičeni".

In spodbudno nadaljujejo: "Tako bodo delavci istočasno s prejemom odpovedi pogodbe o zaposlitvi dobili tudi vse potrebne informacije in vloge za uveljavljanje pravic, kot so pravica do nadomestila za primer brezposelnosti, do izredne denarne socialne pomoči in do poplačila iz jamstvenega sklada."

Izredna pomoč do prejema denarnega nadomestila
Do zdaj naj bi centri prejeli že 800 vlog za izredno denarno socialno pomoč, prva izplačila pa bodo izplačana 19. oktobra. Izredna denarna socialna pomoč je namenjena shajanju v obdobju, dokler ne bo mogoče uveljaviti denarnega nadomestila za brezposelnost.

Izredna denarna socialna pomoč bo dodeljena glede na višino minimalnega dohodka za družino. Minimalni dohodek, do katerega je mogoče pridobiti denarno socialno pomoč, od 1. julija letos za samsko osebo in prvo odraslo osebo v družini znaša 226,80 evra, za vsako naslednjo odraslo osebo v družini 158,76 evra, za otroka 68,04 evra, toliko pa znaša tudi povišanje za enostarševsko družino.

Denarno nadomestilo na začetku v višini 70 odstotkov plače
Vse odločbe bodo izdane v osmih dneh od nastanka brezposelnosti, zagotavljajo. Višina denarnega nadomestila za prve tri mesece bo znašala 70 odstotkov, v nadaljnjih mesecih pa 60 odstotkov povprečne plače v zadnjem letu. Čas prejemanja denarnega nadomestila bo mogoč od 3 do 24 mesecev, glede na čas, ko so delali neprekinjeno.

Center za socialno delo Murska Sobota bo imel uradne ure vsak dan od 7. do 18. ure, centri v Gornji Radgoni, Ljutomeru, Lendavi in Ormožu pa od 7. do 17. ure. Po predlogu za stečaj Mure bo delo izgubilo več kot 2.600 ljudi.

Največja posamična lastnica o stečaju ni bila obveščena
Družba NFD Holding, ki je z 18,57-odstotnim lastniškim deležem največja posamična lastnica Mure, o stečaju murskosoboške tekstilne tovarne sploh ni bila obveščena. Zato te odločitve vodstva družbe v NFD Holdingu ne morejo komentirati, so za STA povedali v NFD Holdingu.

Spomnimo, da so družba Mura in hčerinske družbe Mura - Moška oblačila, Mura - Ženska oblačila in Muralist glede na računovodske podatke z 31. avgusta danes razglasile insolventnost in pristojnemu sodišču predlagale začetek stečajnih postopkov. Pri preostalih petih hčerinskih družbah, Mura - EHM, M - Energetika, Mura in partnerji, Mura - Unikat in M-AIKS insolventnost ni ugotovljena, zato nadaljujejo redno poslovanje.

Mura je šla v stečaj