Pošta Slovenije prevzema koprsko logistično podjetje Intereuropa. Foto: BoBo
Pošta Slovenije prevzema koprsko logistično podjetje Intereuropa. Foto: BoBo

Vodenje družbe, ki je v postopku prodaje Pošti Slovenije, začasno prevzema dozdajšnji član uprave Marko Cegnar. Vodenje, ki ne sme trajati več kot eno leto, bo prevzel v torek. Nadzorniki so zaradi te kadrovske zamenjave imenovali tudi novega člana uprave. To je postal dozdajšnji nadzornik Matija Vojsk, ki mu bo članstvo v nadzornem svetu v obdobju dela v upravi mirovalo.

Menjava se je sicer zgodila še pred koncem prodaje 72-odstotnega deleža koprskega logističnega podjetja Pošti Slovenije in nekaj več kot pol leta po tem, ko so nadzorniki Gortanu vodenje uprave podaljšali za dve leti.

So bili usodni posli na Balkanu?
Uradni razlog za razrešitev je zamuda pri uvajanju ustreznega sistema korporativnega upravljanja in ustreznega sistema odkrivanja in preprečevanja prevar, neuradno pa je po pisanju portala Siol v ozadju dogajanje v hčerinskih družbah na območju nekdanje Jugoslavije. Sodu naj bi tako izbilo dno dogajanje v Intereuropini družbi na Hrvaškem.

Spornih naj bi bilo, kot piše portal, za 1,6 milijona evrov plačil računov, za katere naj bi nadzorniki sumili, da so fiktivni. Nadzorniki, ki jih vodi Vojko Čok, naj bi si bili po pisanju portala enotni, da Intereuropa ne obvladuje hčerinskih družb v tujini, odgovornost za to pa so pripisali Gortanu. Novi začasni prvi mož Cegnar je sicer ravno v Intereuropinem podjetju iz Zagreba opravljal funkcijo predsednika nadzornega sveta, je še spomnil Siol. Že pred tem je imela Intereuropa veliko težav v Srbiji, kjer se je sprla s solastnikom hčerinskega podjetja, in v Črni gori, so še navedli na portalu.

Pošta namerava za omenjeni sveženj delnic Intereurope konzorciju prodajalcev, ki ga sestavljajo SID banka, NLB, NKBM, Gorenjska banka, SKB banka in Banka Intesa Sanpaolo ter s katerim je pogodbo o nakupu podpisala maja letos, plačati 1,45 evra na delnico, kar skupaj znese 28,75 milijona evrov.

Lani ustvarili 3,1 milijona evrov čistega dobička
Tako izhaja iz septembra objavljene prevzemne namere, ki je sledila zeleni luči Agencije za trg vrednostnih papirjev omenjenemu poslu. Neuradno so sicer mediji poročali, da naj bi Pošta prevzela tudi okoli 60 milijonov evrov dolga Intereurope.

Intereuropa sicer po finančnem in poslovnem prestrukturiranju v preteklih letih posluje dobro. Na ravni skupine je v prvem polletju letos npr. po nerevidiranih podatkih ustvarila za 3,1 milijona evrov čistega dobička, kar je 14 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani in 25 odstotkov nad načrtovanim. Prihodki od prodaje so se glede na isto lansko obdobje okrepili za dva odstotka in se ustavili pri 80,6 milijona evrov.