Talum bo prihodnje leto postal koncern. Foto: MMC RTV SLO
Talum bo prihodnje leto postal koncern. Foto: MMC RTV SLO

Razlog za dopolnitev statuta je reorganizacija družbe po novem letu. S tem "bo zagotovljena redna in popolna obveščenost nadzornega sveta Taluma o poslovanju ter upravljanju novih odvisnih družb". Prek soglasij, ki jih bo po novem morala dobiti uprava od nadzornikov, bo zagotovljeno tudi posredno sodelovanje nadzornega sveta Taluma pri poslovanju teh družb, so pojasnili v Kidričevem.
Pred časom so v 80-odstotnem lastniku Taluma Elesu pojasnili, da so se neodvisno od nedavnih zapletov zaradi domnevnih tihih družabništev prvega moža Taluma Danila Topleka v podjetjih, ki poslujejo s Talumom, za katera so revizije pozneje pokazale, da niso sporne, odločili, da na izredni skupščini spremenijo določila, ki se nanašajo na povečanje pooblastil in pristojnosti nadzornega sveta.
Nove hčerinske družbe
V Kidričevem bodo tako prihodnje leto začeli poslovati kot koncern. Krovna družba bo Talum z 12 odvisnimi družbami, od tega bo sedem novih. To bodo samostojna podjetja, a z omejeno odgovornostjo in v stoodstotni lasti Taluma. Število delovnih mest po zagotovilih vodstva družbe ohranjajo na zdajšnji ravni, kar pomeni, da v Kidričevem ostaja zaposlenih okoli 870 ljudi.
Talum je v prvih devetih mesecih letos posloval z dobrimi šestimi milijoni evrov izgube iz poslovanja. To je pol manj od napovedi, ob koncu leta pa prvi mož družbe Danilo Toplek pričakuje pozitivno ničlo. Podjetje iz Kidričevega je v prvih devetih mesecih letos ustvarilo za 133 milijonov evrov prodaje, kar je za petino več od načrtov za devetmesečje in za 18 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.