Golob pravi, da v novi upravi ne bo kakšnih pretresljivih sprememb. Foto: BoBo
Golob pravi, da v novi upravi ne bo kakšnih pretresljivih sprememb. Foto: BoBo
Novo največje elektro podjetje

"Že doslej smo bili najcenejši, šest let zapored, nič se ne bo spremenilo, še naprej bomo najcenejši," je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril prvi mož Gen-I Robert Golob. Zaveza, da še pet let ne bodo dvigovali cen, je tako zanje "nekaj popolnoma samoumevnega".

Gen-I bo Elektro energijo, hčerinsko družbo Elektra Ljubljana, prihodnje leto dokapitaliziral in tako dobil 50-odstotni delež. Koliko bodo za to plačali, še ne vedo natančno, saj cenitev še poteka.

Združevanje bo trajalo celo prihodnje leto, končano pa bo predvidoma 2017. Za odjemalce se ne bo spremenilo nič, blagovni znamki Gen-I in Elektro energija ostajata ločeni.

Tri zaveze, potrebne za posel
Golob je ob tem priznal, da so se združevanja, h kateremu so s podpisom pisma o nameri pristopili konec lanskega leta, "kar bali", saj niso pričakovali zelene luči regulatorja. Poleg zaveze o omejitvi cen, od tega tri leta brezpogojno, nato bi lahko varuha konkurence zaprosili za dvig, so se zavezali tudi k postavitvi t. i. požarnega zidu v relaciji do družbenika Gen-I Petrola.

Če bi agencija (AVK) v postopku upoštevala še ta delež, bi skupno podjetje obvladovalo več kot polovico trga. Spomnil je, da se Petrol sicer umika iz Gen-I in poudaril, da med Genom in Petrolom tudi doslej ni bilo usklajenega delovanja.

Tretja zaveza pa je bila, da bo varuh konkurence še pet let lahko spremljal poslovanje in cenovno politiko. AVK so po Golobovem mnenju prepričali, ko so senatu regulatorja razložili, da z združitvijo lahko ponudijo mednarodnim trgom slovensko zgodbo o uspehu tudi v energetiki.

"Tu vidimo zanimivo tržno nišo, kjer je Elektro energija uspešna v Sloveniji, mi v Avstriji, zdaj začenjamo v Nemčiji," je dejal.

Združeno podjetje, na začetku prihodnjega leta se bo približno 70 zaposlenih Elektro energije pridružilo okoli 300 kolegom Gen-I v njihovih prostorih v Ljubljani, bo sicer imelo približno 350.000 odjemalcev, kar predstavlja 41-odstotni delež. Podjetje bo imelo štiričlansko upravo, Golob posebnih presenečenj ne pričakuje, najbrž bodo v upravi "isti obrazi".

Novo največje elektro podjetje