Z nakazilom kupnine se je zaključil prodajni postopek NKBM. Apollo bo imel v NKBM 80-odstotni, EBRD pa 20-odstotni delež. Foto: BoBo
Z nakazilom kupnine se je zaključil prodajni postopek NKBM. Apollo bo imel v NKBM 80-odstotni, EBRD pa 20-odstotni delež. Foto: BoBo
Končana prodaja Nove Kreditne banke Maribor

Prejem kupnine so že potrdili tudi v Slovenskem državnem holdingu (SDH), kjer so tudi dodali, da so na kupca že preknjižili deset milijonov delnic banke.

Nova lastnika bosta že popoldne na skupščini zamenjala tudi nadzorni svet banke. To bodo postali Britanci Michele Raba, Gernot Löhr in Alexander Saveliev, Švicar Andreo Moneta in Nemec Manfred Puffer, medtem ko iz dosedanjega nadzornega sveta v njem ostaja Andrej Fatur. Odstopne izjave so poleg dosedanjega prvega nadzornika Petra Kukovice podali še Niko Samec, Peter Kavčič in Miha Glavič.

Z nakazilom kupnine se je končal prodajni postopek NKBM-ja. Apollo bo imel v NKBM-ju 80-odstotni, EBRD pa 20-odstotni delež.

NKBM bo morda največja banka
Ameriški sklad Apollo je izrazil zadovoljstvo, da se je prodajni postopek zaključil. Kot je povedal Gernot Lohr, se skupaj z EBRD veselijo prevzemanja vloge pri prihodnji rasti in razvoju banke, tako da bo ta postala najpomembnejši bančni akter v državi in regiji.

Lohr sicer na veliko vprašanj na novinarski konferenci v Mariboru ni odgovoril jasno, je pa dejal, da menjava nadzornega sveta, ki jo bodo izpeljali že danes, ne pomeni tudi menjave uprave v banki, saj sta sedanja člana uprave svoje delo v zahtevnem obdobju opravila dobro. Ker pa je dela za le dva človeka preveč, bodo v bližnji prihodnosti upravo okrepili.

Ob tem je spomnil, da njihov vstop na slovenski trg vključuje tudi pripojitev Poštne banke Slovenije in slovenskega dela Raiffeisen banke, v naslednjih petih do sedmih letih pa je njihov cilj doseči četrtinski delež na slovenskem trgu. Želijo pa postati največja ali druga največja banka v Sloveniji, ni pa želel komentirati preteklih informacij o tem, ali jih zanima tudi nakup slovenskega dela Sberbanke.

Tudi v EBRD po besedah njihove predstavnice v Sloveniji Jolante Gabriel v banki vidijo ogromen potencial za razvoj in razširitev poslovanja in njeno sposobnost, da za lokalni bančni sektor postane merilo uspešnosti na področju odličnosti. "Ponovna oživitev finančnega sektorja je ključna za celotno gospodarstvo in naš cilj je, da ta nedavni povratek k gospodarski rasti pretvorimo v dolgoročni in trajnostni razvoj," je dodala.

Morebitno odškodnino iztisnjenim delničarjem ne komentirajo
Ne Lohr ne predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga Marko Jazbec pa nista želela izdati, kakšen je dogovor glede morebitnega plačila odškodnin iztisnjenim malim delničarjem, če bi tako odločilo sodišče. Kot sta dejala, je to del medsebojnega pogodbenega dogovora, ki ga javnosti ne želijo razkriti.

"Današnji dan je pomemben signal mednarodnim investitorjem in slovenski javnosti, da se je Slovenija smelo in profesionalno lotila privatizacije bank. Gre za izjemen etapni dosežek v internacionalizaciji in najverjetnejši konsolidaciji slovenskega bančnega prostora, ki veliko obeta in pozitivno odmeva v mednarodnem okolju," je povedal Jazbec.

O tem, kako bodo prodajali največjo državno banko NLB, se v SDH-ju še niso odločili. Jazbec je še zavrnil informacije, da naj bi bil svetovalec pri prodaji precej nezadovoljen zaradi zadnjih kadrovskih dogodkov v banki, sami pa se trudijo za to, da bi nadzorni svet popolnili v najkrajšem času.

Končana prodaja Nove Kreditne banke Maribor