Balon je počil ... Foto: MMC RTV SLO
Balon je počil ... Foto: MMC RTV SLO
Bojan Starman
Predsednik uprave sedaj vse upe polaga v Hugo Boss. Foto: MMC RTV SLO
Mura je šla v stečaj

Kot je danes na novinarski konferenci v Murski Soboti dejal Starman, bodo delo nadaljevali v štirih hčerinskih podjetjih, v katerih je ostalo 650 delavcev. Največje je Mura in partnerji, kjer bodo skoncentrirali vse delo in na katerem gradijo prihodnost Mure ter upajo na uspešno zgodbo nove Mure.

Preberite tudi odzive ministrstva za delo ter sindikatov in predstavnikov delavcev:

Stečaj Mure: Sindikat razočaran, ministrstvo obljublja hitro pomoč


Osrednjo pozornost v podjetju zdaj namenjajo nemški družbi Hugo Boss, saj je praktično edina, s katero še sodelujejo, in to praktično v 90 odstotkih. V petek bodo poskušali prepričati vodilne in dati ustrezne garancije za nadaljevanje proizvodnje najprej z njimi, nato pa še z drugimi partnerji. Pri pogovorih bo sodeloval tudi član poslovodstva družbe Mura in partnerji Milan Mörec, ki delo uradno začne v ponedeljek. Če to ne bo uspelo, je zgodbe lahko konec, poudarja Starman.

Zaradi insolventnosti začetek stečajnih postopkov
Družba Mura in hčerinske družbe Mura - Moška oblačila, Mura - Ženska oblačila in Muralist so glede na računovodske podatke 31. avgusta razglasile insolventonost in pristojnemu sodišču predlagala začetek stečajnih postopkov, so sporočili iz Mure.

Pri preostalih petih hčerinskih družbah, Mura - EHM, M - Energetika, Mura in partnerji, Mura - Unikat in M-AIKS, insolventnost ni ugotovljena, zato nadaljujejo redno poslovanje.

Kako bodo delavci preživeli oktober?
Po neuradnih podatkih naj bi na zavodu za zaposlovanje pristalo 2.500 ljudi. Ti zdaj tudi ne bodo dobili plač, obljube lastnikov, da bodo že s 15. oktobrom prejeli socialnih pomoči, pa so se po poročanju Radia Slovenija izkazale za laž.

Na Centru za socialno delo Murska Sobota namreč ne vedo, kdaj bodo lahko začeli izplačevati pomoči, saj navodil za hitre postopke ni. Delavci Mure bodo sicer deležni posebne obravnave, a postopki bodo potekali enako dolgo kot v običajnih primerih. Čeprav so ostali brez plač in regresa, naj bi prva nakazila socialnih pomoči prejeli šele 15. novembra.

Mura je šla v stečaj