Fraport je upravljavec tretjega največjega letališča v Evropi. Foto: Uradna stran Fraporta
Fraport je upravljavec tretjega največjega letališča v Evropi. Foto: Uradna stran Fraporta

Slovenski državni holding je v sredo uradno napovedal, da se v postopku prodaje tričetrtinskega deleža Aerodroma Ljubljana podaja v ekskluzivna pogajanja s Fraportom. Pregled lastniške strukture upravljavca frankfurtskega letališča pokaže, da je 56,8-odstotno, posredno in neposredno, v lasti Nemčije.
Največji delničarji so zvezna dežela Hessen, ki ima v lasti 31,37 odstotka Fraporta, z 20,03-odstotnim deležem ji kot drugi največji delničar sledi podjetje Stadtwerke Frankfurt am Main Holding (gre za hčerinsko holdinško podjetje, podobno kot npr. Holding Ljubljana, v 100-odstotni lasti mesta Frankfurt), tretji največji lastnik pa je letalski prevoznik Lufthansa z 8,46-odstotnim deležem in ki je tudi sam v 64-odstotni lasti Nemčije.
Fraport ima le še dva večja posamezna lastnika, in sicer dva naložbena sklada (Lazard Asset Management ter RARE Infrastructure), ki imata skupaj dobrih šest odstotkov delnic. Preostanek delnic je v rokah drugih manjših delničarjev.
45-krat bolj prometni od ljubljanskega letališča
Samo podjetje je lani ustvarilo skoraj 2,6 milijarde evrov prihodkov, pri čemer je imelo 235,7 milijona evrov čistega dobička. V lasti ima za dobrih 9,5 milijarde evrov premoženja in nekaj manj kot tri milijarde evrov finančnih dolgov, ob koncu leta 2013 pa so v povprečju zaposlovali 20.947 ljudi. V skupino Fraport je skupaj vključenih 58 podjetij, ki se ukvarjajo z letališkimi storitvami. Prek frankfurtskega letališča je lani potovalo kar 58 milijonov ljudi, kar ga postavlja na tretje mesto v Evropi, in sicer za letališčema Heathrow in Charles de Gaulle.
Za primerjavo, prek letališča Jožeta Pučnika je lani potovalo 1,3 milijona ljudi, Aerodrom Ljubljana pa ima zaposlena 402 delavca. Lani so ustvarili 31,3 milijona evrov prihodkov, pri čemer so imeli 5,2 milijona evrov čistega dobička. Poleg tega upravlja Aerodrom Portorož in Adrio Airways Tehniko.
Če bo nemški upravljavec letališč postal lastnik ljubljanskega, se bo to pridružilo seznamu letališč, ki jih ima Fraport v lasti že drugje po svetu: v Antalyi, Limi, Burgasu, Varni, New Delhiju, Šianu, Kairu, Sankt Peterburgu, Hannovru in Dakarju. Poleg tega pa ima Fraport sklenjeni tudi pogodbi o upravljanju letališč v Riadu in Džedi.