Evropska centralna banka ima sedež v Frankfurtu v Nemčiji. Foto: Reuters
Evropska centralna banka ima sedež v Frankfurtu v Nemčiji. Foto: Reuters

"Bundesbank bo v treh mesecih izključen iz programa kvantitativnega sproščanja, razen če svet ECB-ja sprejme novo odločitev, ki bo na razumljiv in utemeljen način dokazala, da cilji denarne politike ECB-ja niso nesorazmerni," je v izjavi zapisalo nemško ustavno sodišče.

Programa odkupovanja obveznic sicer niso razglasili za neustavnega, saj ne krši prepovedi monetarnega financiranja vlad držav območja z evrom, bi pa morala zvezna vlada in parlament po odločitvi sodišča zahtevati presojo glede sorazmernosti ukrepov ECB-ja.

Nesorazmerni ukrepi imajo lahko številne stranske učinke, med drugim na javni dolg, prihranke prebivalstva, pokojninske in varčevalne sheme ter cene nepremičnin.

Nemško ustavno sodišče je ob tem zavrnilo mnenje Sodišča EU-ja, da so takšni stranski učinki sprejemljivi.

ECB preučuje sodbo. Scholz zagovarja povezanost.

Evropska centralna banka je v odzivu na sodbo sporočila, da odločitev sodišča preučujejo in se bodo nanjo odzvali v predpisanem roku. V nemški centralni banki Bundesbank pa so sporočili, da bodo podprli odziv ECB-ja.

Sorodna novica Evropska centralna banka odpravila ključno omejitev za odkupe obveznic

Nemški finančni minister Olaf Scholz je medtem poudaril, da odločitev sodišča ne ogroža medsebojne solidarnosti držav območja z evrom. "V času, ko koronavirusna kriza od nas zahteva veliko, nam skupna valuta in monetarna politika omogočata povezanost, ki jo Evropa potrebuje," je dodal.

ECB je program odkupovanja obveznic, namenjen povečanju količine denarja v obtoku in posledično pospešitvi inflacije, zagnal leta 2015 in ga uporabljal do leta 2018. Septembra lani je ob globalnih trgovinskih napetostih, brexitu in drugih izzivih za gospodarstvo območja z evrom nato sprejel sklep o vnovični vzpostavitvi tega programa.

Skupina ekonomistov je leta 2015 vložila pobudo za ustavno presojo tega programa. ECB naj bi namreč prekoračil svoja pooblastila in z uveljavitvijo programa za odkup obveznic od poslovnih bank članice EU-ja delno odvrnil od tega, da bi si prizadevale za učinkovito fiskalno politiko.

Nemško ustavno sodišče zavrnilo sodbo Sodišča EU-ja

"Preostale države članice bodo namreč lahko v prihodnje ignorirale odločitve Sodišča EU-ja, ki jim ne bodo všeč," nemški ekonomisti in pravniki krcajo ustavno sodišče zaradi neupoštevanja Sodišča EU-ja. Foto: EPA

Nemško ustavno sodišče je za pomoč pri presoji zaprosilo Sodišče EU-ja, ki je presodilo, da je program kvantitativnega sproščanja skladen z evropskim pravnim redom. Ustavni sodniki so odločitev evropskih kolegov danes označili kot nerazumljivo in pravno nezavezujočo.

Dodaten, 750 milijard evrov vreden program odkupovanja obveznic, ki ga je svet ECB-ja sprejel nekaj dni po razglasitvi pandemije novega koronavirusa, ni bil predmet tokratne presoje ustavnih sodnikov.

Analitiki so glede razpleta za ECB pretežno optimistični. Kot je ocenil član strokovnega sveta ekonomistov, ki svetuje nemški vladi, Volker Wieland, ECB lahko pripravi ustrezna dodatna pojasnila.

Svarila pred neupoštevanjem Sodišča EU-ja

Opozoril pa je na posledice, ki bi jih lahko prinesla odločitev ustavnega sodišča, da mnenja Sodišča EU-ja ne bodo upoštevali. "To bo imelo posledice za celotni pravni sistem EU-ja. Preostale države članice bodo namreč lahko v prihodnje ignorirale odločitve Sodišča EU-ja, ki jim ne bodo všeč," je poudaril.

Na nevarnost takšne obravnave mnenj Sodišča EU-ja je opozoril tudi profesor prava na frankfurtski Goethejevi univerzi Matthias Goldmann.

Da je zakonodaja EU-ja nad zakonodajo posameznih držav, so poudarili tudi v Evropski komisiji: "Ponovno poudarjamo primat zakonodaje EU-ja in dejstvo, da so odločitve Sodišča EU-ja zavezujoče za vsa nacionalna sodišča."