Cene stanovanjskih nepremičnin že dolgo presegajo kupno moč ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Sebastjan Dobnik
Cene stanovanjskih nepremičnin že dolgo presegajo kupno moč ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Sebastjan Dobnik
Banke še kar sedijo na nepremičninah

Dvoma o tem, da so cene nepremičnin glede na kupno moč prebivalcev previsoke, že dolgo ni več, je za TV Dnevnik poročala Vesna Deržek. Zmotno pa je prepričanje, ki se ustvarja v javnosti, da bo sprostitev stanovanj, ki so zaradi propada številnih gradbenih gigantov zdaj v zameno za poplačilo njihovih dolgov v primežu bank, zanihala cene nepremičnin.

Velikodušna posojila gradbenim podjetjem, ki so v zadnjih letih močno opešala, so bankam vsilila novo dejavnost - to je trgovanje z nepremičninami. To pa po mnenju nepremičninskih posrednikov trga ne bo prebudilo.

Banke ne bodo prodajale same
"Če so banke prevzele te novogradnje, pomeni, da so prevzele tudi vse obveznosti iz naslova novogradenj, se pravi garancije in vse, kar je povezano s temi stanovanji, to pa pomeni, da po moji oceni banke teh stanovanj ne bodo same prodajale," pravi Vlado Petek, direktor nepremičninskega podjetja Svet RE.
Verjetnejša je paketna prodaja enemu samemu podjetju, ki bi ta stanovanja znova dalo na trg, a ne po dumpinški ceni.
"Gotovo, da je nekemu NLB-ju oz. kateri koli drugi banki v večjem interesu prodati za 30, 40 odstotkov dejanske cene cel paket stanovanj, ker se na ta način izogne sprotnemu mesečnemu vzdrževanju," meni Zoran Stojmenović, direktor podjetja REAL Go. Banke v resnici same stanovanj, dokler tečejo stečajni postopki, niti ne morejo prodati.
Bi cenejša posojila oživila trg?
Jožka Hegler
, direktorica JSS-ja MOL-a, pojasnjuje: "Banke niso lastnice stanovanj, ki so v stečajnih postopkih. So samo izločitvene upnice, to se pravi, da imajo prednostno pravico pri poplačilu svojih terjatev. Ne morejo pa s temi stanovanji razpolagati."

Kako torej spodbuditi trg, ne da bi dodatno obdavčili prebivalce? "Če bi prebivalci lažje dostopali do posojil, potem bi se tudi lažje odločali za nakupe," meni Heglerjeva.

Iste banke, ki so včasih dajale posojila gradbenim podjetjem in posredno zgradile presežek stanovanj 'na puf', kot radi rečemo, naj zdaj pomagajo še navadnim državljanom pri nakupu tega presežka. Slovenija, mimogrede, že dolgo nima prave stanovanjske politike.

Banke še kar sedijo na nepremičninah