Poslanec je priznal, da so težave z bazo podatkov presenetile vse. Foto: MMC RTV SLO
Poslanec je priznal, da so težave z bazo podatkov presenetile vse. Foto: MMC RTV SLO
Kozolec
Do 31. marca, ko je po zakonu o davku na nepremičnine še čas za spreminjanje podatkov pred prvo odmero davka na nepremičnine, morajo občine v skladu s pravilnikom o določanju zemljišč za gradnjo stavb prečistiti podatke o stavbnih zemljiščih. Zaradi neodzivnosti nekaterih občin v kmetijsko-gozdarski zbornici opozarjajo, da lahko pobudo občini za ureditev poda tudi lastnik nepremičnine ali katera koli druga oseba. Foto: BoBo

Ta je v Odmevih poudaril, da o napovedanih spremembah nepremičninskega davka, ki jih bo v četrtek obravnavala vlada, ne želi špekulirati, a bodo spremembe zagotovo, ko gre za rezidenčnost in stavbna zemljišča. "Tretja stvar pa je, da se bo morda podaljšal rok, predvsem pa se bodo okrepile službe, tako da bodo na Gursu delali tudi ob sobotah in z dodatnimi sodelavci," je koalicijski poslanec še povedal v pogovoru z Igorjem E. Bergantom.

Priznal je še, da se je izkazalo, da "imamo velike težave z bazo podatkov", čeprav se je, poudarja, "prej zatrjevalo, da ni tako". "Presenetilo nas je, da so te baze podatkov tako slabe. Imamo tudi primere, da so ljudje že umrli, pa so še vedno zavedeni kot lastniki," je še dejal.

Na današnji seji Odbora DZ-ja za finance je sicer že njegov strankarski kolega Brane Golubović presenetil, ko je dejal: "Napako je treba priznati, ko jo storiš. Tu je bila storjena." Dodal je, da je treba napake čim prej odpraviti in ob tem priznal, da je imela opozicija pri nekaterih opozorilih prav, in dodal, da se odločbe ne smejo izdajati, dokler podatki ne bodo nesporno urejeni.

V poslanski skupini PS-ja so se po Golubovićevih besedah že pogovarjali, da bi se vsa zemljišča za gradnjo stavb vrednotila kot nezazidana stavbna zemljišča, da bi se razmislilo o razlikovanju med rezidenčnimi in nerezidenčnimi nepremičninami ter da se pretehta višina davčne stopnje za gospodarske družbe. Jerko Čehovin (PS) je ob tem povedal, da naj bi vlada spremembe sprejemala že ta četrtek.

Kaj vse bodo vključevale, še ni znano, naj bi se pa odpravilo razlikovanje med obdavčitvijo rezidenčnih in nerezidenčnih stanovanjskih nepremičnin ter med vrednotenjem zemljišč za gradnjo stavb in nezazidanih stavbnih zemljišč.
Davčni fiasko
Matevž Frangež (SD) je dejal, da so bili v zmoti, ko so verjeli, da so podatki urejeni in se strinjal z oceno Franca Bogoviča (SLS), da gre za fiasko, da pa je treba tako oceniti tudi popis nepremičnin in množično vrednotenje. Po besedah Ivana Grilla (SDS) se je z informativnimi izračuni pokazalo, da je vlada zavajala glede ocenjenega zvišanja davčne obremenitve iz naslova nepremičnin.

KGZS opozarja na višje davčne stopnje
V Sloveniji je veliko zemljišč, ki jih kmetje obdelujejo, z občinskim prostorskim načrtom pa so opredeljena kot stavbno zemljišče, so opozorili v zbornici (KGZS).

Zemljišča za gradnjo stavb pa imajo nekaj desetkrat višjo vrednost od kmetijskih ali gozdnih zemljišč, obenem pa so obdavčena z 0,5 odstotka, medtem ko je davčna stopnja za kmetijska zemljišča 0,15-odstotna in za gozdna zemljišča 0,07-odstotna, opozarjajo na KGZS-ju.

Po informacijah kmetov, ki so se na zbornico obrnili po prejemu informativnih izračunov davka na nepremičnine, so zemljišča za gradnjo stavb, ki se dnevno uporabljajo za kmetijsko dejavnost, vrednotena v več sto tisoč evrih. Informativni izračuni davka na nepremičnine tako predstavljajo zneske pet, osem in še več tisoč evrov davka na leto.

Tudi za ureditev teh podatkov čas do konca marca
Do 31. marca, ko je po zakonu o davku na nepremičnine še čas za spreminjanje podatkov pred prvo odmero davka na nepremičnine, morajo občine v skladu s pravilnikom o določanju zemljišč za gradnjo stavb prečistiti podatke o stavbnih zemljiščih.

V register nepremičnin na Gursu morajo posredovati podatke o stavbnih zemljiščih, kjer je gradnja stavb dejansko mogoča - to so zemljišča, ki ležijo na območju stavbnih zemljišč in je zanje sprejet občinski podrobni prostorski načrt, ki daje možnost gradnje stavb ali so komunalno opremljena, je na njih dopustna gradnja stavb in nimajo pravnih omejitev glede gradnje ali imajo že pridobljeno dokončno gradbeno dovoljenje.

Neodzivnost občin? Pobudo za ureditev evidence lahko podate sami.
V zbornici zato pozivajo občine, da takoj začnejo postopke urejanja evidenc. Obenem zaradi neodzivnosti nekaterih občin opozarjajo, da lahko pobudo občini za ureditev poda tudi lastnik nepremičnine ali katera koli druga oseba.

Kadar zemljišča skladno z merili dejansko niso primerna za gradnjo stavb in bo ta podatek občina sporočila Geodetski upravi RS (Gurs), bo tako - po namenski rabi sicer še vedno stavbno - zemljišče v registru nepremičnin pridobilo nižjo vrednost.

Ovrednoteno bo kot kmetijsko ali gozdno zemljišče, pri obdavčitvi nepremičnin bodo za takšna zemljišča uporabljene nižje davčne stopnje, kar pomeni tudi nižji davek.

Na obzorju popravki nepremičninskega zakona
Na obzorju popravki nepremičninskega zakona