Ste že spremenili podatke o svoji nepremičnini? Foto: BoBo
Ste že spremenili podatke o svoji nepremičnini? Foto: BoBo

Vsi, ki bi se želeli udeležiti delavnic - potekali bosta v sredo in petek -, se lahko prijavijo na elektronski naslov mgc@simbioza.eu ali na telefonsko številko 040 336 311. Udeleženci delavnic bodo tako lahko prek spletne aplikacije geodetske uprave (Gurs) preverili podatke o novih vrednostih nepremičnin, na podlagi katerih so bili narejeni informativni izračuni novega nepremičninskega davka, in jih, če so napačni, tudi spremenili.

Podatke, ki jih lahko urejajo na Gursu, je sicer mogoče spremeniti ob obisku ene izmed geodetskih pisarn (za kar se je treba naročiti, do torka pa se je naročilo že več kot 11.000 strank) ali prek omenjene spletne aplikacije. Nekatere podatke pa morate spremeniti pri drugih organih, npr. osebno služnost v zemljiški knjigi ali stalno prebivališče na upravni enoti. Zato na Gursu svetujejo, da lastniki te podatke uredijo pred obiskom v njihovih pisarnah.

Največ pritožb na stalno prebivališče
V obvestilih je bilo napačnih predvsem veliko podatkov o stalnem prebivališču. Precej lastnikov stanovanj v večstanovanjskih stavbah je namreč dobilo izračunan nerezidenčni davek po stopnji 0,50 odstotka, čeprav imajo na naslovu prijavljeno stalno prebivališče, za kar se obračuna 0,15-odstotni davek.
Da je davek obračunan po nižji stopnji, mora biti prebivališče prijavljeno tudi na številko stanovanja in ne le naslov stavbe. Da bi se podatki upoštevali pri letošnji odmeri davka na nepremičnine, jih je treba urediti do 31. marca.

Dodatna pojasnila in napotki za urejanje podatkov so objavljeni na spletni strani Gursa www.gu.gov.si. Na spletni strani Inženirske zbornice Slovenije www.izs.si in Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije www.ozs.si pa so objavljeni prispevki o novem nepremičninskem zakonu in davku, zakonu o energetiki ter o finančnih spodbudah za učinkovito rabo energije in uporabo obnovljivih virov energije.