Kolektor. Foto: BoBo
Kolektor. Foto: BoBo

Emil Namar, nekdanji vzdrževalec v Kolektorju, pravi, da je dolga leta opozarjal na neustrezno zaščito zaposlenih, ki imajo opravka z nevarnimi snovmi. "Če čutiš tam, da te peče, da je vrtoglavica ... Bruhaš, slabost in to, ampak k zdravniku ne greš, saj prideš k sebi."

Dokumenti, ki jih je posredoval Namar. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Dokumenti, ki jih je posredoval Namar. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Ekipi TV Slovenija je pokazal dopise, s katerimi je nadrejene podrobno obveščal o nepravilnostih.

"Moram priznati, da po 40 letih mojega ukvarjanja z zdravjem pri delu je to, če je samo desetina res, kar je noter napisano, napisano pa je zelo objektivno, ker so samo dejstva in varnostni listi, sem ne le zgrožena, predvsem strahotno zaskrbljena," je zadevo komentirala Metoda Dodič Fikfak z inštituta za medicino dela.

Snovi, ki jih uporabljajo, zagotovo ali pa z veliko verjetnostjo povzročajo raka ali genetske spremembe. Zato je zaščita izjemnega pomena. A mask, kot pravi nekdanji vzdrževalec, ni bilo dovolj, niso bile ustrezne, predvsem pa še vedno ni jasno, kje so obvezne.

"Takrat ko je bila že grožnja, da bomo šli na sodišče, so jih dali nekaj, mogoče deset, ampak nas je bistveno več. Prej smo imeli pa tiste papirnate maske za doma, ki jih uporabiš, ko kaj brusiš," je povedal Namar.

"Sem seveda poslala to inšpektorju za delo. Zato ker se mi zdi, da pri takem pisanju in pri taki transparentnosti, mora svojo besedo povedati inšpekcija za delo," je k temu dodala Dodič Fikfakova.

Neustrezna zaščita v Kolektorju?

S katerimi nevarnimi snovmi konkretno imajo opravka, vodstvo podjetja Televiziji Slovenija ni povedalo. Le to, da gre za čistila, topila, emulzije, granulate, reagente ..., za snovi, ki so običajne v industriji in ob pravilnem rokovanju ne predstavljajo tveganja.

A ravno glede pravilnega rokovanja s kemikalijami je največ očitkov. Zaposleni imajo prek računalnika sicer dostop do seznama nevarnih snovi, a to ni dovolj. Dodič Fikfakova je komentirala: "Če gre za nekaj sto snovi, potem je utopično pričakovati, da boš to memoriral. Tudi je utopično pričakovati, da boš šel na računalnik. Varnostni listi morajo biti specifično na stroju za specifično snov."

Kolektor: Varnost je prioriteta

S Kolektorja so odgovorili še, da redno izvajajo preiskave kemijskih škodljivosti, da sta zdravje in varnost zaposlenih njihovi glavni prioriteti, da se zaposleni redno udeležujejo usposabljanj, ne pa, koliko so jih v zadnjih desetih letih imeli na temo ravnanja z nevarnimi kemikalijami.