Nicehash poskuša sanirati posledice decembrskega vdora. Foto: Reuters
Nicehash poskuša sanirati posledice decembrskega vdora. Foto: Reuters


Vrednost bitcoina se v teh dneh giblje med 6.000 in 7.000 dolarji. Rekordne vrednosti je ta kriptovaluta sicer dosegala decembra lani, ko se je gibala celo okoli 20.000 dolarjev. Nicehash se je zavezal, da bo uporabnikom povrnil ukradene bitcoine, vračila pa potekajo vsak mesec.

Zlonamerni hekerji so slovensko družbo Nicehash, ki se ukvarja z rudarjenjem s kriptovalutami, napadli 6. decembra in ji ukradli okoli 4.700 bitcoinov v tedanji vrednosti okoli 56 milijonov evrov. Podjetje je dva tedna po napadu znova začelo delovati, takrat je tudi sporočilo, da je s skupino tujih vlagateljev zagotovilo sredstva, s katerimi bo svojim uporabnikom zagotovilo stanje na računih, kot je bilo pred hekerskim napadom.

Preiskava še poteka
Na ljubljanski policijski upravi so pojasnili, da so preiskave tovrstne kriminalitete zaradi same narave medmrežja in kriptovalut med najzahtevnejšimi kriminalističnimi preiskavami. Storilci kaznivih dejanj so pogosto iz tujih držav, prav tako so sledi v različnih delih sveta. Za prikrivanje svoje identitete uporabljajo najrazličnejše načine in uporabljajo storitve po vsem svetu. "Pridobivanje informacij in druge aktivnosti potekajo s pomočjo mednarodnega pravnega sodelovanja," so še dodali o preiskavi.

Drugo iz sveta tehnologije veriženja blokov
Svetovna banka (WB) je v sodelovanju s Commonwealth Bank of Australia izdala svojo prvo obveznico na podlagi tehnologije veriženja blokov. Poimenovali so jo obveznica-i, vredna je 80 milijonov dolarjev oz. 69 milijonov evrov, poroča revija Fortune. Izdaja je poskusne narave, celoten proces od stvaritve, upravljanja in konca dveletnega "življenjskega" cikla pa poteka na tehnologiji veriženja blokov, piše v sporočilu za javnost. Ne gre sicer za prvo obveznico blockchain sploh, te so že izdala številna manjša podjetja in banke, temeljijo pa na tehnologiji Ethereum.

Ameriški profesor Arvind Narayanan (Princeton) je za senat pripravil poročilo o porabi energije za rudarjenje kriptovalut, poroča portal SloTech. Sodeč po dokumentu gre v te namene en odstotek celotne svetovne porabe energije oziroma pet gigavatov na dan. Količina je povezana predvsem s ceno bitcoina. Narayanan je mnenja, da smo do zdaj podcenjevali hlajenje procesorjev, ki rudarijo.