Pristojni organi o očitkih molčijo. Foto: BoBo
Pristojni organi o očitkih molčijo. Foto: BoBo

Banka Slovenije je na pobudo Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države od poletja opravljala revizijo poslov Nove Kreditne banke Maribor. Zoper odgovorne osebe v NKBM-u naj bi že vložila tudi kazensko ovadbo, in sicer zaradi domnevno spornih nepremičninskih in drugih poslov na Hrvaškem in v Srbiji, ki jih je banka izpeljala bodisi sama bodisi prek svojih lizinških in drugih podjetij.

Posojila za nepremičnine na Hrvaškem
Pregledi so pokazali, da naj bi mariborska banka družbam v lasti povezanih oseb, ki so kupovale nepremičnine na Hrvaškem, izdajala ogromna posojila po zelo nizkih obrestih, pri čemer so bile zastavljene parcele vredne tudi po nekajkrat manj. Po ocenah Banke Slovenije naj bi na takšen način v sumljivih projektih izginilo vsaj 20 milijonov evrov denarja NKBM v času, ko je banko vodil Matjaž Kovačič, poroča Večer.

Z minimalnim kapitalom do 20 milijonov
Največje med spornimi projekti je kreditiranje družbe Zadar Projekt, v kateri se je povezala združba mariborskih bankirjev in gradbincev. Lastniki podjetja so namreč po navedbah Večera poleg KBM Projekta še KBM Fineko in KBM Leasing, ki so vse odvisne družbe NKBM-a, ter gradbeno podjetje MTB s svojima hrvaškima podjetjema.

Čeprav je šlo za podjetje z minimalnim osnovnim kapitalom, je Zadar Projektu uspelo v Zadru kupiti zemljišče s skoraj 30.000 kvadratnimi metri površine, na katerem naj bi gradili velik stanovanjski kompleks s 380 stanovanji. Celotno operacijo je financiral NKBM, ki je odobril posojilo za 20 milijonov evrov. Zadar Projekt pa je zdaj po informacijah časnika tik pred propadom in prodaja parcele za polovico nižjo ceno.

AUKN bo zaščitil državni interes
Pristojni organi v zvezi s tem molčijo, oglasil se je le AUKN. "Za zaščito državnega premoženja bomo ukrepali skladno z zakonskimi pristojnostmi, ob tem pa zelo aktivno sodelujemo z ustreznimi pristojnimi državnimi organi in Banko Slovenije," so zapisali pred dnevi, ko je zaradi nerazčiščevanja sumov nepravilnosti odpstopil član nadzornega sveta Ivan Simič.