Vlada je v četrtek umaknila pridržke glede strategije razvoja. Foto: MMC RTV SLO
Vlada je v četrtek umaknila pridržke glede strategije razvoja. Foto: MMC RTV SLO

Največji lastniki, ki prek delničarskega sporazuma obvladujejo banko, podpirajo ključne ukrepe iz strategije skupine NLB, ugotavljajo nadzorniki. Kot je znano, je vlada pridržke glede strategije banke umaknila v četrtek.

Nadzorniki so ugotovili še, da se program aktivnosti za uresničevanje strateških ciljev skupine NLB izvaja po načrtu. Prenovljena strategija predvideva dokapitalizacijo v višini 250 milijonov evrov, za preostali del pa bo banka morala izkoristiti dodatne ukrepe za sprostitev kapitala, s katerimi bo svoje poslovanje prilagodila kapitalskim zmožnostim.

Prihodnje leto boljši rezultati?
Nadzorni svet je sicer osrednjo pozornost seje, ki jo je začel v sredo, namenil obravnavi in potrditvi načrta banke in skupine NLB za obdobje 2011-2013. Za prihodnje leto je načrtovano izboljšanje rezultatov poslovanja, tako da bi konec leta poslovali pozitivno, so po seji sporočili iz banke.

Za poslovanje banke in skupine bosta v letu 2011 ključna dva dejavnika, in sicer trendi v zunanjem okolju in prestrukturiranje skupine, navajajo v banki.

Na rezultate bo prihodnje leto vplival še vedno visok obseg predvidenih novih oslabitev, počasnejše okrevanje gospodarstva pa se bo predvidoma odražalo tudi v nizkih stopnjah rasti prihodkov.

Za leti 2012 in 2013 v NLB-ju ocenjujejo, da bo to obdobje postopne normalizacije razmer po izhodu iz krize, vendar pa bodo pogoji poslovanja še vedno slabši kot v obdobju pred krizo.

Trinajste plače ne bo
Uprava NLB-ja je nadzorni svet seznanila s tem, da za leto 2010 za člane uprave ne bo predlagala izplačila nagrad. Zaposleni tudi ne bodo dobili t. i. trinajste plače.

Nadzorniki so se seznanili tudi s 50 najvišjimi prejemki v skupini NLB. Kot so ugotovili, se je število individualnih pogodb od začetka mandata nove uprave NLB-ja pod vodstvom Boža Jašoviča znižalo s 111 na 94, smernice pa se bodo nadaljevale tudi v prihodnje.