Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Podjetje je s približno 890 milijoni evrov konsolidiranih bruto terjatev vodilni ponudnik avtomobilskega financiranja v Sloveniji, pa tudi vodilni ponudnik potrošniškega financiranja v Sloveniji z bruto terjatvami v znesku približno 95 milijonov evrov. Poleg tega se podjetje ponaša z razvejano mrežo več kot 750 trgovcev z avtomobili v Sloveniji in na Hrvaškem ter z več kot 550 prodajnimi mesti za potrošniško financiranje v Sloveniji," so navedli v NLB-ju in poudarili, da je lizing ena od strateških dejavnosti NLB Skupine v Jugovzhodni Evropi.

"Po vstopu na slovenski trg z družbo NLB Lease&Go spomladi leta 2020 dejavnosti na področju lizinga dobivajo zagon, zato so bile leta 2022 znotraj skupine ustanovljene nove lizinške družbe v Severni Makedoniji in Srbiji," so dodali.

"Naš cilj je, da naše lizinške družbe postanejo vodilne na področju premičnin v celotni domači regiji in igrajo pomembno vlogo na področju mobilnosti na trgih, kjer smo navzoči. Razvejana trgovska mreža Summit Leasinga v Sloveniji bo dopolnila naš digitalni in neposredni model ter tako zdaj še večjemu obsegu poslovanja omogočila večkanalno distribucijsko platformo z dobrim položajem za prihodnjo rast," je poudaril predsednik uprave NLB-ja Blaž Brodnjak.

Kupnina za Summit Leasing Slovenija je bila po navedbah NLB-ja v višini knjigovodske vrednosti družbe Summit Leasing z dodatnim manjšim pribitkom.

NLB skladi tudi v Makedoniji

Iz NLB so danes sporočili še, da na trg Severne Makedonije vstopajo NLB Skladi. Ta družba je nedavno z družbo Generali Investments sklenila kupoprodajno pogodbo za nakup večinskega lastniškega deleža družbe Generali Investments AD Skopje. Zaključek transakcije je predviden v prvi polovici prihodnjega leta.

Predsednik uprave NLB-ja Skladi Luka Podlogar je dejal, da bodo po zaključku transakcije strankam dostop do investicijskih produktov ponudili v mreži NLB poslovalnic in razširili nabor skladov. Pojasnil je še, da namerava NLB Skupina v prihodnje upravljanje premoženja organizirati pod okriljem NLB Skladov.

NLB Skladi so največja družba za upravljanje na področju vzajemnih skladov v Sloveniji, pa tudi največja družba za upravljanje po skupnih sredstvih v upravljanju. General Investments AD Skopje je tretja največja družba za upravljanje premoženja na severnomakedonskem trgu z 18-odstotnim tržnim deležem. Družba upravlja približno 37 milijonov evrov sredstev strank v štirih različnih investicijskih skladih.