Gre za tretjo največjo banko v Srbiji, če bo Novi Ljubljanski banki uspelo kupiti Komercijalno banko, bo postala največja banka na področju držav nekdanje Jugoslavije, je poročala Televizija Slovenija.

NLB kupuje srbsko Komercijalno banko

Končanje transakcije je odvisno od pridobitve soglasij več ustanov, med drugim Evropske centralne banke, Banke Slovenije in Narodne banke Srbije.

Plačilo v gotovini

Cena za nakup 83,23-odstotnega deleža je 387 milijonov evrov, ki bo po napovedih iz NLB-ja ob koncu transakcije plačana v gotovini. V skladu s pravili o privatizaciji srbskih bank NLB ni zavezan k izdaji obvezne ponudbe za odkup manjšinskih deležev v Komercijalni banki, so pojasnili v največji slovenski banki.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Dodali so, da nakupna cena pomeni vrednost 465 milijonov evrov za 100 odstotkov navadnega delniškega kapitala banke, kar predstavlja 77 odstotkov konsolidiranega lastniškega kapitala Komercijalne banke in približno šestkratnik ocenjenega dobička srbske banke za lani.

Nakupna cena bo sicer povišana za dvoodstotno letno obrestno mero v obdobju med 1. januarjem 2020 in zaključkom transakcije, pri čemer bo NLB v omenjenem obdobju upravičen do dobička Komercijalne banke.

Po pridobitvi soglasja Narodne banke Srbije bodo pred koncem transakcije izplačane že potrjene, a neizplačane dividende in nagrade zaposlenim za prejšnja poslovna leta. Delničarji Komercijalne banke bodo prav tako pred koncem transakcije prejeli dividendo v vrednosti polovice čistega dobička za lani, a največ 38 milijonov evrov.

Z nakupom bo skupina NLB tržni delež na srbskem trgu po ocenah okrepila z 1,7 odstotka na 12,7 odstotka. Srbija bo po pojasnilih iz NLB-ja postala največja tuja odvisna družba skupine in bo prispevala okoli 24 odstotkov razširjenih sredstev.

Srbija kot eden ključnih trgov

"Krepitev naše prisotnosti v Srbiji, največjem od naših strateških tujih trgov, na nadzorovan način, ki povečuje vrednost, je za skupino ključna strateška prioriteta ... S tem bo NLB postala tretja največja bančna skupina v državi z edinstvenim položajem ene od vodilnih bank na vseh trgih, kjer je skupina prisotna. Obseg poslovanja NLB-ja v Srbiji bo daleč največji zunaj Slovenije, to pa še poudarja pomen zadevne transakcije za sistemsko finančno ustanovo v regiji," je posel komentiral prvi mož NLB-ja Blaž Brodnjak. Več bo uprava deležnikom povedala v četrtek v javnem spletnem prenosu ob 15. uri.

Srbski finančni minister Siniša Mali je medtem povedal, da je država zadovoljna z doseženo ceno. "Poslovanje Komercijalne banke je odlično, vendar se lahko še izboljša. Prepričan sem, da lahko to dosežemo s pomočjo novega strateškega partnerja. Prepričani smo, da je v primeru finančnih storitev na odprtem trgu zasebni lastnik lahko boljši lastnik kot država," je dodal.

Kovanci. Foto: EPA
Kovanci. Foto: EPA

V NLB-ju so sicer večkrat poudarili, da je Srbija eden njihovih ključnih strateških trgov, in napovedali, da se bodo na tem trgu širili ali z organsko rastjo ali s prevzemi. Skupina NLB ima v Srbiji NLB Banko Beograd. V tej banki z 28 poslovalnicami, ki je lani po prvih podatkih dosegla 614 milijonov evrov bilančne vsote in 4,1 milijona evrov čistega dobička, je skupina NLB lani dosegla največji ali 29-odstotni porast neto kreditov strankam.

Komercijalna banka ima po navedbah srbskih medijev bilančno vsoto 3,5 milijarde evrov. Lani je ustvarila 74 milijonov evrov dobička. Banka ima 2744 zaposlenih in 200 poslovalnic po Srbiji, Črni gori in Republiki Srbski.

Prevzem banke v Srbiji je prvi po tem, ko je NLB konec leta 2013 prejel državno pomoč. Takrat se je država zavezala, da bo NLB delno privatizirala, za NLB pa so veljali strogi omejevalni ukrepi, med drugim tudi prepoved prevzemov. Skupina NLB je s tokratno potezo utrdila položaj največjega bančnega igralca na širšem območju nekdanje Jugoslavije s sedežem v tej regiji.