Obremenitveni testi so v NLB-ju pokazali potencialni kapitalski primanjkljaj v vrednosti 1,904 milijarde evrov. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Obremenitveni testi so v NLB-ju pokazali potencialni kapitalski primanjkljaj v vrednosti 1,904 milijarde evrov. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Bančne bilance obelodanjene
4,778 milijardna bančna luknja

Iz NLB-ja so tako pozdravili dokončno razčiščenje stanja posojilnega portfelja, ki v največji meri izvira iz let pred 2010. Rezultati testov so bili za banko pričakovani, ob čemer so izpostavili, da razumejo in sprejemajo sporočilo Banke Slovenije, "ki vključuje dokapitalizacijo banke, kot nujen in pričakovan korak za stabilizacijo razmer". Država bo banko dokapitalizirala dve tretjini v denarju in eno tretjino v tržnih državnih obveznicah.

Poročali smo tudi
-
Za NLB, NKBM, Abanko 3 milijarde in 12 milijonov dokapitalizacije
- Janša: Vlada se je odločila le za krpanje bančne luknje
- Olli Rehn: "Sloveniji bo uspelo brez pomoči"
- Foto: Seznam "želja", globok kot luknja državnih bank
- OZS in GZS: Zgolj očiščenje bank ni rešitev težav
- Tajnikar za MMC: Koliko je črnih ovac (slabih terjatev) v hlevu mesečno? 200 milijonov!

Banko po dovoljenju Bruslja nato čaka še prenos slabih terjatev na t. i. slabo banko (DUTB). NLB bo v zameno dobil obveznice DUTB-ja z jamstvom države. Po izvedenih dokapitalizaciji in prenosu slabih terjatev na DUTB pa bo sledila še privatizacija banke, pri čemer bo država še vedno obdržala največ 25 odstotkov plus eno delnico banke.

"NLB skupaj s pristojnimi organi aktivno ugotavlja odgovornost za nastale izgube, izvirajoče iz preteklosti NLB-ja, in se z najvišjo prioriteto posveča ugotavljanju razlogov in dejavnikov, ki so prispevali k temu, da je banka v minulih letih utrpela izgube takih razsežnosti. Mednje sodi tudi ugotavljanje odgovornosti za izgube in nepravilnosti v preteklih ravnanjih in odgovornosti za nastale izgube," so še zagotovili. Dodali so, da polno sodelujejo z organi pregona in da se enako zavzeto posvečajo tudi preprečevanju nepravilnosti v banki.
NKBM prihodnje leto načrtuje dobiček
Tud v NKBM-ju so pozdravili izide obremenitvenih testov ter odločitev države, da sprejme ustrezno pravno podlago za dokapitalizacijo še letos. Po njej naj bi banko spravili na 15 odstotkov kapitalske ustreznosti.

Ob tem tudi sami izvajajo "vse potrebne ukrepe za krepitev kapitalske ustreznosti" ter da so pripravljeni na prenos slabih terjatev na DUTB. Hkrati pa so poudarili, da imajo že več četrtletij zapored dobiček pred rezervacijami in slabitvami.

"Pričakujemo, da bo banka v naslednjem letu izkazala dobiček iz poslovanja tudi po oblikovanih slabitvah in rezervacijah, če ne bo hujšega nepredvidenega poslabšanja gospodarskih razmer," so sporočili. Za konec so še dodali, da izidi testov na poslovanje banke s strankami nimajo vpliva.

Kaj sledi zdaj?
Za tri največje banke, NLB, NKBM in Abanko, je takoj po odobritvi državne pomoči od Evropske komisije predvidena skupna dokapitalizacija v znesku 3,012 milijarde evrov, prenehanje vseh kvalificiranih obveznosti do delničarjev ter imetnikov hibridnih in podrejenih kapitalskih instrumentov v znesku 441 milijonov evrov in prenos slabih terjatev na DUTB v znesku 262 milijonov evrov.

Ker sta NLB in NKBM že ob zadnji dokapitalizaciji pripravila načrte prestrukturiranja, bo lahko njuna dokapitalizacija stekla takoj. Medtem bo treba za Abanko načrt prestrukturiranja, ki je med pogoji za odločbo Evropske komisije, še pripraviti, tako da jo bo država v prvi fazi dokapitalizirala do višine devetodstotne kapitalske ustreznosti.

Prav tako se bo lahko takoj začel prenos slabih terjatev NLB-ja in NKBM-ja na DUTB, medtem ko bo prenos terjatev Abanke opravljen pozneje. Preostalih pet bank, ki so bile vključene v pregled - Banka Celje, Unicredit banka Slovenije, Gorenjska banka, Hypo Alpe Adria Bank in Raiffeisen banka - bodo pozvali h krepitvi kapitalske ustreznosti z zbiranjem kapitala od obstoječih ali novih lastnikov, lahko pa tudi z drugimi ukrepi. Če kapitala ne bodo mogle zbrati, bodo lahko zaprosile za državno pomoč skladno z zakonom za krepitev stabilnosti bank in pravili Evropske komisije.

Ključen pri reformi bančnega nadzora, ki poteka na ravni celotnega EU-ja, pa je prehod na enotni nadzorni mehanizem.

Bančne bilance obelodanjene
4,778 milijardna bančna luknja