Janša meni, da bi bilo treba zamenjati vodstva bank, kjer je bila ustvarjena milijardna bančna luknja. Foto: BoBo
Janša meni, da bi bilo treba zamenjati vodstva bank, kjer je bila ustvarjena milijardna bančna luknja. Foto: BoBo
Ljudmila Novak je opozorila, da bo bančna luknja obremenila zanamce. Foto: BoBo
Pričakovani odzivi politikov na stanje v bankah
Odmevajo rezultati stresnih testov bank
Val 202: Stresno testirani. Pa zdaj?

Prvak SDS-a Janez Janša je po objavi rezultatov obremenitvenih testov in predstavitvi ukrepov povedal, da se je vlada odločila zgolj za krpanje bančnega sistema, ne pa za njegovo temeljito prenovo.

Zdaj pa bi se, v okviru prenove, po njegovem mnenju morale zamenjati uprave in nadzorni sveti najbolj problematičnih bank.

Očitno je padla odločitev, da se stori vse, da se ohrani neka kontinuiteta, tudi tista, ki je pripeljala do takšnega stanja, je dejal Janša in dodal, da gre za ljudi, ki so imeli ključno vlogo pri nastanku luknje v bančnem sistemu in ki iz ozadja vodijo postopke.

Kot pozitivno novico pa je ocenil tudi napoved vlade, da bo šla "praktično do konca" s privatizacijo bank.

Bogovič: Številke so pričakovane
Številke glede bančne luknje so za predsednika SLS-a Franca Bogoviča pričakovane, prav tako postopki glede dokapitalizacije in prenosa slabih terjatev. Le nekoliko je razočaran nad tem, da za zdaj odgovorni ne predvidevajo posebnih ukrepov glede vodstev bank, ki so prestale obremenitvene teste in bodo dokapitalizirane iz javnih financ.

Težava je po njegovem mnenju tudi v tem, da ne bodo takoj stekli postopki dokapitalizacije in prenosa na slabo banko, ker za to ni dovoljenja Evropske komisije.

Novak: Luknja bo obremenila prihodnje rodove
"Luknja, kakršna je, bo seveda obremenila prihodnje rodove, tako da se teh številk prav veseliti ne moremo in ne smemo," je dejala predsednica NSi-ja Ljudmila Novak, za katero so bili rezultati obremenitvenih testov pričakovani.

Opozorila je še, da se v Sloveniji dostikrat zatakne pri načinu izvedbe potrebnih ukrepov, zato pričakuje, da bo obljubljeno tudi izvedeno, tako glede sanacije bank kot tudi glede odgovornosti.

"Upam, da bomo tej zgodbi vendarle enkrat prišli do konca," je dejala in poudarila, da vsa prizadevanja ne bodo imela učinka, če država hkrati ne bo spodbujala gospodarstva oz. če si gospodarstvo ne bo opomoglo.

Erjavec: Vlada mora izpeljati primerne ukrepe
Očitno bo Slovenija lahko sama sanirala bančno luknjo, kar je izjemnega pomena, je poudaril predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, saj bi morebitni prihod trojke pomenil odpuščanja, nižje pokojnine in manj javnega sektorja.

Tako pa mora zdaj vlada izpeljati primerne ukrepe, je še poudaril Erjavec.

Lukšič: Krivce je treba kaznovati
Predsednik SD-ja Igor Lukšič je menil, da je treba poiskati odgovorne za nastalo luknjo in ekipe v bankah tako izpopolniti, da se to ne bo več dogajalo.

Če se nam to še enkrat zgodi v prihodnjem letu ali dveh, bo namreč Slovenija izgubila kredibilnost tudi navznoter, je posvaril Lukšič.

Postopki po njegovih besedah sicer tečejo, bo pa treba na to opozarjati še protikorupcijsko komisijo, spremeniti zakonodajo in omogočiti, da pridejo do podatkov nekateri organi, ki doslej niso mogli.

"Treba bo poiskati prave krivce in izreči ustrezne kazni. Ključno pa je dobiti ekipe, ki bodo bančni sistem naprej peljale tako, da ne bo več tovrstnih izgub. Če Janša reče, da jih bo treba zamenjati, bo vladni strani to bistveno lažje narediti. Če bi vlada sama prišla s temi predlogi, bi namreč opozicija govorila, da se išče žrtveno jagnje," je dejal Lukšič.

Pričakovani odzivi politikov na stanje v bankah
Odmevajo rezultati stresnih testov bank
Val 202: Stresno testirani. Pa zdaj?