Foto: STA/Daniel Novaković
Foto: STA/Daniel Novaković

Kot je na slovesnosti v Trimlinih povedal predsednik uprave Leka Robert Ljoljo, je naložba v nov visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil družbe Lek v Lendavi največja neposredna tuja naložba v državi in največja v Lekovi zgodovini. S tem po njegovih besedah uresničujejo vizijo Sandoza – postati vodilno podjetje na področju bioloških zdravil.

Visokotehnološki center bo imel tri funkcijske enote, v katerih bodo združeni znanje in tehnološko napredni procesi. "Prvi objekt bo namenjen generiranju reagentov in bo prinesel izboljšave tudi obstoječi proizvodnji. Temu bosta sledila sodobna objekta za biofarmacevtsko proizvodnjo in skladiščenje," je še povedal Ljoljo.

Slovenija in Sandoz bosta z naložbo v Lendavi povečala svojo vlogo pri dostopnem zdravljenju bolezni, ki jih klasična zdravila ne zdravijo, je še dodal.

Golob: Slovenija je privlačno okolje za tuje naložbe

Predsednik vlade Robert Golob. Foto: STA/Daniel Novaković
Predsednik vlade Robert Golob. Foto: STA/Daniel Novaković

Poleg predsednika uprave Sandoza Richarda Saynorja in vodje Sandozovih tehničnih dejavnosti Glenna A. Gereckeja ter švicarske veleposlanice v Sloveniji Gabriele Schreier se je položitve temeljnega kamna za gradnjo visokotehnološkega centra med drugimi udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob.

"Zato sem hvaležen Sandozu, da je prepoznal Slovenijo kot ključno točko, na kateri bo temeljil razvoj ne le bioloških zdravil, ampak tudi prihodnost podjetja," je dejal premier in dodal: "Morda pretiravam, če rečem, da je prihodnost Sandoza odvisna od Slovenije, vendar mislim, da gre za zelo lepo simbiozo med obema in verjamem, da bomo to simbiozo znali izkoristiti v dobrobit obeh strani."

Podobna biološka zdravila so aktivne snovi, pridobljene iz živih celic. So kopije bioloških zdravil.

Kot je dejal, je ponosen, da je Slovenija privlačno okolje za tuje tehnološke naložbe, kar po njegovem mnenju dokazuje današnji dogodek. Slovenija je po njegovem prepričanju zanimiva, ker ima dobro infrastrukturo in razvojno okolje, pa tudi "ljudi z znanjem, ki nam jih zavida cela Evropa".

Golob je dodal, da je Avstrija resda največja naložbenica v Sloveniji, bo pa Švica z naložbo v Lendavi postala druga največja naložbenica v naši državi. To po njegovih besedah prinaša tudi sporočilo, da so na področju naložb v visoko tehnologijo mogoči rezultati, o katerih si pred petimi leti ne bi upali niti sanjati.

Da položitev temeljnega kamna za naložbo pomeni začetek novega poglavja za Lek, Lendavo in Slovenijo, ki so na poti, da postanejo svetovni razvojni center za podobna biološka zdravila, je medtem poudaril Saynor.

Lendava je bila po njegovih besedah edina prava lokacija za omenjeno naložbo, saj je Sandoz svetovni pionir v podobnih bioloških zdravilih, naložba pa temelji na Lekovi uveljavljeni prisotnosti. Po Saynorjevem mnenju bo naložba okrepila razvojni potencial regije in njihovo vlogo v proizvodnji podobnih bioloških zdravil. Dodal je še, da se bodo vsi trije objekti razprostirali na 42.000 kvadratnih metrih.

Lek v Lendavi trenutno proizvaja antiinfektive in pakira končne farmacevtske izdelke. Naložba v nov visokotehnološki center je velikega pomena za Lendavo in Prekmurje, Slovenijo pa bo center umestil med ključne države na področju biofarmacevtike, menijo v Leku, ki je peti največji zaposlovalec v Sloveniji.

V novem centru bo po napovedih dobilo zaposlitev približno 300 ljudi, zaživel pa naj bi do leta 2026.

Po ločitvi Sandoza in Novartisa

Sorodna novica Sandoz po večstomilijonski naložbi napovedal še 80 milijonov za nov razvojni center v Ljubljani

Pred tedni so v Leku povedali, da zaposlitveni postopki za novi center, ki naj bi zaživel do konca 2026, že potekajo. Za namen zagotavljanja kadrov bodo z Univerzo v Mariboru vzpostavili kompetenčni center, prizadevajo pa si tudi za vzpostavitev študija farmacije v štajerski prestolnici.

Lek in Sandoz imata v Sloveniji po izvedeni ločitvi Sandoza od Novartisa velike načrte. V Ljubljani Lek tako npr. izvaja 90 milijonov dolarjev vredno naložbo v nov kompleks za razvoj podobnih bioloških zdravil, ki naj bi prav tako zaživel do konca 2026.

Obenem pomembne naložbe v državi izvaja tudi Novartis, Slovenija pa si od dejavnosti obeh švicarskih velikanov in drugih podjetij v panogi obeta uvrstitev med osrednje svetovne lokacije na področju biofarmacevtike.

Večmilijonska naložba Leka v Lendavi