NLB je še vedno največja slovenska banka. Foto: Borut Živulović/BoBo
NLB je še vedno največja slovenska banka. Foto: Borut Živulović/BoBo
NLB dobil nove nadzornike

Slovenski državni holding (SDH) je v imenu države kot 100-odstotne lastnice Nove Ljubljanske banke (NLB) na skupščini največje slovenske banke imenoval nove nadzornike. To so postali David Kastelic, trenutno prvi mož Zavarovalnice Maribor, Alexander Bayr, ki je v preteklosti vodil Bawag banko Slovenija, David Eric Simon, po pisanju časnika Finance nekdanji britanski bančnik, in Matjaž Titan, ki je po navedbah Financ nekdanji pravnik na KDD-ju, zdaj pa samostojni svetovalec.
V SDH-ju so se odločili za imenovanje štirih novih nadzornikov, potem ko je dan pred skupščino iz osebnih razlogov odstopil dosedanji nadzornik Tit Andrej Erker. Trenutni nadzorniki so Sergeja Slapničar, Uroš Ivanc, Primož Karpe (predsednik), Laszlo Urba in Andreas Klingen.
NS v tej sestavi je nedavno imenoval novo upravo NLB-ja za petletni mandat na čelu z Blažem Brodnjakom in člani Andreasom Burkhardtom, Archibaldom Kremserjem ter Laszlom Pellejem. SDH bo v četrtek njim ter nadzornemu svetu predvidoma podelil razrešnico za lansko poslovanje.

Trije pomladni izstopi
Razpis za nove nadzornike Nove Ljubljanske banke se je iztekel v začetku maja, potem ko so iz nadzornega sveta največje banke v državi aprila izstopili trije nadzorniki: Janko Gedrih, Anton Ribnikar in Anton Macuh. Njihovi nasledniki svoj mandat začenjajo z današnjim dnem, pridobiti pa morajo še licenco bančnega regulatorja in sicer Evropske centralne banke b sodelovanju z Banko Slovenije.
V izstopnih izjavah so kot razlog navedli "medijske diskreditacije in diskvalifikacije", potem ko se je odprlo vprašanje njihove primernosti za nadzornike. Po poročanju Financ naj bi na Banki Slovenije in Evropski centralni banki presodili, da Ribnikar, Macuh in Gedrih niso primerni za nadzornike, ti pa naj bi se z odstopom izognili uradni objavi takšne ocene.
Izplačilo dobička lastniku - državi
Skupščina je odločala tudi o uporabi bilančnega dobička. Največja slovenska banka bo prvič po sanaciji tako lastniku izplačala dividende. Od bilančnega dobička, ki je za poslovno leto 2015 pri nekaj več kot 125,4 milijona evrov in vključuje preneseni dobiček iz poslovnega leta 2014 v višini dobrih 81,3 milijona evrov ter lanski čisti dobiček v višini nekaj manj kot 43,9 milijona evrov, bo banka lanski čisti dobiček namenila za dividende, preneseni dobiček iz 2014 pa bo ostal nerazporejen in se bo prenesel.

Banka v prodaji
Pred banko je sicer velik izziv prodaje prek javne ponudbe delnic (IPO). Ta se bo predvidoma začela jeseni, še prej pa bodo v banki opravili predstavitve investitorjem. Prva je bila načrtovana že za prihodnji teden, a sta se SDH in ministrstvo za finance v sodelovanju s finančnim svetovalcem pri prodaji Deutsche Bank odločila, da jo zaradi negotovosti na finančnih trgih po odločitvi Britancev za izstop iz EU-ja preložita.

V SDH-ju ob tem zagotavljajo, da časovnica predvidenih dejavnosti postopka prodaje ostaja nespremenjena, delnice pa naj bi na trg umestili do konca leta. Država naj bi v NLB ohranila kontrolni delež.

NLB dobil nove nadzornike