NLB je trenutno brez predsednika uprave in brez izpopolnjenega nadzornega sveta. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
NLB je trenutno brez predsednika uprave in brez izpopolnjenega nadzornega sveta. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Jazbecu se maje stol v SDH-ju
SDH išče nove nadzornike NLB-ja, koalicija pojasnila

Slovenski državni holding (SDH) je na spletnih straneh zapisal, da ima že ves čas odprt javni poziv zainteresiranim strokovnjakom in posameznikom, da posredujejo svojo prijavo v evidenco potencialnih kandidatov za člana v organih nadzora v družbah v lasti države. Da bi pridobili čim širši nabor ustreznih strokovnjakov, je SDH še dodatno v medijih in na svoji spletni strani objavil odprti javni poziv, prilagojen za specifične potrebe nadzornega sveta NLB-ja.

K sodelovanju želijo pritegniti predvsem strokovnjake s področja upravljanja tveganj in nedonosnih naložb, skladnosti poslovanja in bančnega prava, kar bo omogočilo strokovno uravnoteženost nadzornega sveta in pokrivanje ključnih področij, ki so pomembna za poslovanje banke, so zapisali. Po prejemu prijav bo SDH opravil akreditacijo kandidatov, ki bodo izpolnjevali vse formalne pogoje iz poziva, kadrovska komisija SDH-ja pa bo predlagala nominacijo kandidatov. Po oblikovanju seznama primernih kandidatov bo uprava SDH-ja skupščini NLB-ja predlagala najprimernejše kandidate za članstvo v nadzornem svetu.

Nadzorniki NLB-ja Janko Gedrih, Anton Ribnikar in Anton Macuh so namreč v petek odstopili iz nadzornega sveta NLB-ja, v odstopni izjavi pa med razlogi navedli diskreditacije in diskvalifikacije, potem ko se je odprlo vprašanje njihove primernosti za nadzornike.
Po poročanju Financ naj bi na Banki Slovenije in Evropski centralni banki presodili, da Ribnikar, Macuh in Gedrih niso primerni za nadzornike, ti pa naj bi se z odstopom izognili uradni objavi takšne ocene.

Koalicija želi pojasnila
Premier Miro Cerar sicer ne vidi razlogov, ki bi narekovali razpravo o odstopu uprave holdinga, si pa želi čimprejšnjega imenovanja novih nadzornikov. K čimprejšnji popolnitvi nadzornega sveta je pozval tudi finančni minister Dušan Mramor.

Kadrovanje SDH-ja v NLB-ju sicer buri duhove tudi v opoziciji in pri koalicijskih partnericah. O dogajanju v NLB-ju so se že pogovarjali najvišji predstavniki koalicijskih strank tudi na tokratnem vrhu koalicije.
Po besedah vodje poslanske skupine SMC-ja Simone Kustec Lipicer je treba v okviru pristojnosti vlade in DZ-ja pregledati, ali so bili vsi procesi v zvezi s predlaganjem teh nadzornikov odgovorno in pregledno izpeljani, pri čemer je pomembna relacija med upravo in nadzornim svetom SDH-ja, ki bo predvidoma zasedal v četrtek in obravnaval tudi dogajanje v največji slovenski banki.
Je pa Kustec Lipicerjeva poudarila, da so trije nadzorniki NLB-ja sami odstopili oz. SDH pri tem ni igral nobene vloge. V odstopni izjavi je sicer trojica med razlogi za odstop navedla diskreditacije in diskvalifikacije, potem ko se je odprlo vprašanje njihove primernosti za nadzornike. Odstopno izjavo so podali dva meseca po imenovanju, po poročanju medijev pa naj bi od predstavnikov Evropske centralne banke (ECB), ki v okviru skupnega bančnega nadzora v območju evra bedi nad NLB-jem kot sistemsko banko, dobili ustno informacijo, da licence za opravljanje nadzorniških nalog ne bodo prejeli.

Hočejo odgovornost
Prvak DeSUS-a Karl Erjavec in predsednik SD-ja Dejan Židan pa sta v preteklih dneh že povedala, da gre za fiasko, za katerega mora nekdo odgovarjati, pri čemer je Erjavec k odstopu pozval vodstvo SDH-ja. Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je k temu danes dodal, da oceno dogodka pričakuje tudi od nadzornega sveta SDH-ja.

Po današnji seji vlade je Erjavec pojasnil še, da bi morali odgovornost prevzeti tisti, ki so povzročili imenovanje omenjenih treh nadzornikov. Ne ve namreč, ali je bil to skupni dogovor ali je to predlagal le en član uprave. "A nekdo mora prevzeti odgovornost," je zatrdil, pri čemer neposredne vloge Mramorja ne vidi.

Jazbecu se maje stol v SDH-ju
SDH išče nove nadzornike NLB-ja, koalicija pojasnila