Gospodarstvo
SDS in NSi predlagata tri nove člene ustavnega zakona iz leta 1994, s katerimi bi med drugim, kot je povzel Janez Janša (SDS), NLB-ju prepovedali izplačilo kakršnih koli zahtevkov na podlagi sodb hrvaških sodišč v povezavi s prenesenimi deviznimi vlogami varčevalcev pri LB-ju, če bi do njih vendarle prišlo. Foto: BoBo
Spremembe ustavnega zakona so odziv na novico, da naj bi NLB nedavno na lastno roko poplačal zahtevek iz ene od sodb hrvaških sodišč zaradi prenesenih deviznih vlog v nekdanji Ljubljanski banki (LB), in sicer neuradno dobrih 800.000 evrov. Foto: BoBo
VIDEO
Z ustavnim zakonom nad hr...

Dodaj v

Dopolnilo ustavnega zakona za "zaščito žepov slovenskih davkoplačevalcev"

SDS in NSi predlagata tri nove člene ustavnega zakona iz leta 1994
7. marec 2018 ob 17:18
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Gre za zaščito slovenskega pravnega reda, mednarodnega prava in predvsem za "zaščito vaših žepov", je Janez Janša utemeljil predlog dopolnitve ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti RS.

Gre za odziv na novico, da naj bi NLB pred kratkim na lastno roko poplačal zahtevek iz ene od sodb hrvaških sodišč zaradi prenesenih deviznih vlog v nekdanji Ljubljanski banki (LB), in sicer neuradno dobrih 800.000 evrov.

SDS in NSi predlagata tri nove člene ustavnega zakona iz leta 1994, s katerimi bi med drugim, kot je povzel Janez Janša (SDS), NLB-ju prepovedali izplačilo kakršnih koli zahtevkov na podlagi sodb hrvaških sodišč v povezavi s prenesenimi deviznimi vlogami varčevalcev pri LB-ju. Če bi do njih vendarle prišlo, pa bi morala na podlagi odločitve vlade prek Finančne uprave RS (Furs) nemudoma, brez sodnih postopkov in kakršnih koli zavlačevanj, slediti kompenzacija.

Furs naj bi ta denar, kot predlagajo, izterjal od hrvaških družb v večinski državni lasti, poleg tega pa naj bi vlada uvedla sankcije zoper tiste tuje banke, ki bi skušale operacionalizirati nezakonite sodbe hrvaških sodišč, je dopolnitve še povzel predsednik SDS-ja.

Janša je večkrat poudaril, da ga je novica o plačilu NLB-ja močno neprijetno presenetila, saj je to, če je bilo res izvedeno, v nasprotju s slovensko zakonodajo, natančneje z ustavnim zakonom iz leta 1994, po katerem NLB nima nobene pravne, materialne ali kakšne druge obveznosti do nekdanjega LB-ja, v nasprotju z veljavnim sporazumom o nasledstvu in z memorandumom z Mokric, podpisanim med vladama Slovenije in Hrvaške leta 2013.

"Gre enostavno za zaščito slovenskega pravnega reda, delno seveda tudi mednarodnega prava, predvsem pa za zaščito vaših žepov, žepov slovenskih davkoplačevalcev, ki jim po tem, kar se dogaja, neposredno grozi še plačilo tam do 400 ali celo več milijonov evrov, za nekaj, kar v nobenem primeru nikoli ni bila upravičena terjatev do slovenskih davkoplačevalcev," je pojasnil.

"Ustavni zakon smo vložili zato, da se prepreči nekaj, kar se sploh ne bi smelo zgoditi," je še nadaljeval in izrazil začudenje tako nad molkom nadzornikov NLB-ja kot tudi nad izjavami premierja Mira Cerarja, s katerimi naj bi ta nakazal možnost, da vlada odobri rezervacije NLB-ja za celotne terjatve z obrestmi vred tja do 400 milijonov evrov.

SDS ni presenečen
Da na Hrvaškem ravnajo v nasprotju z dogovori in mednarodnimi sporazumi, SDS-a niti ne preseneča, problem je to, da v Sloveniji banka, ki je v 100-odstotni državni lasti, in vlada v nasprotju s slovenskim pravnim redom in mednarodnim pravom "upoštevata nezakonite sodbe sodišč sosednje države, hkrati pa taista vlada sosednjo državo toži, ker ne spoštuje arbitražnega sporazuma".

Kot "prazen izgovor" je Janša zavrnil argument NLB-ja, da so bili zahtevek po zakonodaji dolžni poplačati, saj da noben zakon ne more biti nad ustavnim in nad ratificiranimi mednarodnimi sporazumi, ter se vprašal "ali kdo med nami verjame, da je gospod Brodnjak (predsednik uprave NLB-ja) plačal teh 800.000 evrov, ne da bi se posvetoval z lastnikom, se pravi z vlado".

Janša verjame, da "je tukaj šlo za neko zadevo, ki ima širše dimenzije", kako široke, pa bodo skušali odgovoriti že v četrtek, ko bo na zahtevo Andreja Širclja (SDS) sklicana seja komisije za nadzor javnih financ. Šircelj je medtem na današnji novinarski konferenci med drugim poudaril, da so slovenski davkoplačevalci od leta 1991 v NLB vložili dobre tri milijarde evrov več, kot so od nje dobili, s tem denarjem pa bi lahko danes kupili "10.000 hiš za 10.000 družin".

Predlog podpira DeSUS
Glede širše podpore predlagani dopolnitvi ustavnega zakona je Janša danes pojasnil, da imajo glede na pogovore načelno široko podporo poslancev iz različnih strank. Vsekakor pa pričakuje, da bo zanj glasoval "vsak poslanec DZ-ja, ki mu je kaj za interese slovenskih davkoplačevalcev in za spoštovanje pravnega reda, ki velja v tej državi, in mednarodnega prava". Podporo predlogu SDS-a in NSi-ja je že izrazil prvak DeSUS-a Karl Erjavec.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 07.03.2018 ob 17:35
Dopolnilo ustavnega zakona za "zaščito žepov slovenskih davkoplačevalcev"

Če Cerar ne laže, potem je plačevanje bivšim varčevalcem LB popolnoma nezakonito. Ta vprašanja naj bi se reševala v pogajanjih za naslestvo. Tu je še en argument s katerim lčahko dokažemo da se hrvaški hebe za mednarodne pogodbe in obveznosti.
Sicer pa ima LB več terjatov do hrvaških podjetij, kot pa obratno.

Vsa izplačila ki jih je do sedaj nakazala LB so samo voda na hrvaški mlin.Upravo NLB odstaviti in na vodilno mesto postaviti človeka ki se ne bo podelal v hlače ko bo dobil nezakonito sodbo iz hrvaškega sodišča.
Norisla
# 07.03.2018 ob 17:43
Ata

Kdaj si nazadnje pogledal kako gre našemu gospodarstvu? :)
POIVRE
# 07.03.2018 ob 18:34
Kdo je tisti na NLB, ki je podpisal nakazilo denarja?
SamoRes
# 07.03.2018 ob 17:41
2013
Premierja Slovenije in Hrvaške, Janez Janša in Zoran Milanović, sta danes na Mokricah podpisala memorandum o reševanju vprašanja nekdanje Ljubljanske banke v okviru nasledstva. Janša je po podpisu dejal, da memorandum rešuje še zadnje odprto vprašanje, ki je stalo na poti ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe k EU.

Milanović je torej takrat nategnil Janšo, ta pa jih je spustil v EU.
GUESS
# 07.03.2018 ob 18:23
Torej, prvič v življenju dajem plus tej novici s strani SDS.
Treba je priznati, da se je potrebno tudi na tak način zoperstaviti agresivnim kroatom.
In jih družno, skupaj prisiliti v spoštovanje mednarodnih pogodb in sporazumov.
Pozdravljam to iniciativo SDS.
Bivši uporabnik
# 07.03.2018 ob 18:48
@Ata
Modre besede, katerim bi morali vsi dobro prisluhniti!

Osem minut, preden si to napisal, si pod enim drugim člankom pisal: "Odškodnina, ki jo SDS zahteva je premajhna." In iz katerega žepa bi potem šlo 886.257 evrov odškodnine SDS-u (oz. po tvojem bi moralo iti še dosti več), če bi obveljal predlog "zrelega politika" in bi bili žepi davkoplačevalcev res zakonsko zaščiteni?
Capitalism
# 07.03.2018 ob 17:49
Ploskam... ni kaj dodati. A kaj ko je predlog iz opozicije.
Bivši uporabnik
# 07.03.2018 ob 19:07
Vsi politiki in ljudje na vodilnih položajih bi morali opraviti poligrafsko testiranje. Pa da vidimo kdo nič ne skriva ;) Grem stavit, da vsi zavrnejo
Bivši uporabnik
# 07.03.2018 ob 19:38
Ne zastopim. Nakazilo v takem znesku morajo ja odobriti odgovorne osebe v banki, ne nekakšna umetna inteligenca. Čigav podpis je pod tem sklepom ali nalogom? Pravico imamo vedeti.
Kdor je to podpisal, bi moral leteti brez pardona ven.
galoper
# 07.03.2018 ob 18:41
Zamenjava bančnega kadra?
Bivši uporabnik
# 07.03.2018 ob 19:49
Kdo je tisti na NLB, ki je podpisal nakazilo denarja?
Zelo dobro vprašanje na katero pa ne bo nikoli odgovora. Spet naši gnili politiki mešajo meglo in nas imajo za idiote. Do kdaj?
KLIPAN
# 07.03.2018 ob 19:18
Človek, ki je klical Troiko, ki ne zna sam plačevati položnic, ki ni verjel v gospodarsko rast svoje Domovine in ki si sposoja denar v Republiki Srbski enostavno ne more biti predsednik vlade.
democenzus
# 07.03.2018 ob 18:26
spokajo nej vsi ki niso nic doprinesli v drzavnem zboru pa vse do dol
mihajloo
# 07.03.2018 ob 18:46
G. Janez Janša, prosim ne pridigaj mi o zaščiti mojega žepa. Ne se hecat prosim.
SamoRes
# 07.03.2018 ob 17:53
Sedaj vidite kako to ves čas poteka. Ko je Janša na oblasti vse zamoči, potem bi pa v opoziciji popravljal. Zakaj je takrat popustil Milanoviću?
qwertz
# 07.03.2018 ob 17:48
@Ata . . če imaš Cerarjevo vlado za levičasko... potem jim gre dobro.... (ni trojke, ukinjen Zujf - predvsem pa ni zdrah) Se splača še enkrat volit...
Arso
# 07.03.2018 ob 22:05
Ata

Še en mandat levičarjev na oblasti, naše gospodarstvo ne bo preneslo. Imejte to pred očmi na prihajajočih volitvah!

Drži kot pribito. Samo ljudje imajo plašnice kot furmanski konji
gledajo samo predse, ne ozirajoč se na pretekle obljube levice
in iščejo odrešilne "nove" obraze. Potem pa jok in stok kako slabo
živijo.

Ko bi vsaj zmogli trezno gledati in pogledati kam pelje voz levica
npr. v Severni Koreji, Venezueli, Švedski, ipd državah...
SpicyWeiner
# 07.03.2018 ob 19:50
Pa saj je bil pri nas ratificiran memorandum iz Mokric in bi se lahko slovenska sodišča po temu ravnala, ko prihaja do zahteve po izplačilih?
janezi
# 07.03.2018 ob 22:19
@Ata . . če imaš Cerarjevo vlado za levičasko... potem jim gre dobro.... (ni trojke, ukinjen Zujf - predvsem pa ni zdrah) Se splača še enkrat volit...
----------------------
kolikšen je že PUF v tem letu pa ni važno !!
jureimacure
# 07.03.2018 ob 17:43
Pravilno.
amigo
# 08.03.2018 ob 08:20
ali kdo med nami verjame, da je gospod Brodnjak (predsednik uprave NLB-ja) plačal teh 800.000 evrov, ne da bi se posvetoval z lastnikom, se pravi z vlado".

Tudi jaz ne verjamem, da je NLB teh 800.000 plačala brez posvetovanja z vlado. Ne vem zakaj nam etični Cerar laže.
kingeston
# 08.03.2018 ob 08:20
vse kar zmanjša pritisk na mojo denarnico s strani države močno PODPIRAM.

in jasno je, da takšne pobude lahko pridejo samo s strani desnice...
janezi
# 07.03.2018 ob 22:17
JJ nima prav tudi če ima prav.Kot glede arbitraže.važno da ni po Janševem,cena ni važna.
ungarn
# 07.03.2018 ob 20:34
Škoda ker ni Slovenska Demokratska Stranka na vladi že od leta 91 dalje. Prepričan sem, da bi potem imeli za 250posto višji standard. In tudi narod bi bolj cenil svojo državo in bili bi domoljubi.
cairns
# 07.03.2018 ob 20:34
Dopolnilo ustavnega zakona za "zaščito žepov slovenskih davkoplačevalcev"

Janša ima tokrat prav. Mednarodno pravo je nad nacionalno zakonodajo. Tudi nad ustavo, tako da bi lahko hrvatom pokazali sredinec.

Vse sodbe ki bi prišle v Slovenijo iz Hrvaške bi lahko razrezali na lističe in jih uporabili za brisanje določenega dela telesa.
DeepBlue
# 07.03.2018 ob 19:36
Ata, glede na pluse in minuse pod tvojimi komentarji (ki to niso), boš moral v (veliki) množini odgovarjati drugače mislečim ... ;-)
no72
# 08.03.2018 ob 11:12
SamoRes@

"Milanović je nategnil Janšo, ta pa ga je spustil v EU."

Samo Res@, vsakič ko se oglašiš napišeš bodisi neresnico, bodisi zavajaš!
Pod čigavo vlado je Hrvaška prišla v EU in po čigavi slovenski zaslugi?
Daj vsaj enkrat pomisli, kakšne stresaš tule....
Ata
# 07.03.2018 ob 22:08
firbec111>
ali lahko malo bolje razložiš? me zanima je to sodišče določilo ali samo stvari zapadejo?

Tole postaja že dolgočasno. Ne vem ali ste tako mladi in nezreli ali ste tako neizobraženi? V vseh civiliziranih državah velja presumpcija nedolžnosti dokler se krivda ne dokaže in dokler sodba ne postane pravnomočna, kar velja seveda tudi za Janeza Janšo. Ker smo vsi enaki pred zakonom, velja JJ za nedolžnega in zato svobodnega človeka!
Ata
# 07.03.2018 ob 21:25
firbec111>
Predsednik SDS Janez Janša in njegov brat Rajko Janša sta pod drobnogledom

Janez Janša je bil pod drobnogledom že takrat, ko se ti še rodil nisi. Bil je tudi obsojen, pa se je izkazalo, da je šlo za konstrukt. Dajte fantje malo bolj razumsko čez tele puhlice!
Ples
# 07.03.2018 ob 19:33
Hm, a pa je Janez prepričan, da razume zakon in predlagano dopolnilo? Že več primerov je bilo, ko se je izkazalo, da si zakone interpretira zelo svojstveno.
zozozo
# 07.03.2018 ob 19:28
In tudi po slovenski pravni ureditvi (tj. ustavi) bi ta denar bili dolžni, če ne bi parlament sprejel prav posebnega ustavnega zakona, ki je razglasil, da nismo.
OMNIC
# 07.03.2018 ob 18:38
Novica iz sosednjega portala:
Slovenija je po šestih letih odpravila gospodarska neravnotežja, je danes ugotovila Evropska komisija. "Čestitam Sloveniji za opravljeno delo pri krepitvi temeljev slovenskega gospodarstva," je poudaril podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis. Ob tem je pozval k vztrajanju pri teh prizadevanjih in nadaljnjemu spoprijemanju s preostalimi šibkostmi.
Torej, trajalo je, ampak mi Slovenci smo trmasti in vztrajni. BRAVO!
Dobristric
# 07.03.2018 ob 20:56
Samo ti zaščitni znak korupcije, lopovstva in laži mi slučajno ne ščiti mojih žepov. še brez hlač bom ostal ne samo praznih žepov.
abcabc
# 07.03.2018 ob 19:42
To je predvolilni predlog. Prav je, da Slovenija to plača. Oziroma, da to plača NLB. Če sem jaz deponent in imam knjižico, na kateri piše ime banke, je moja vloga pri tej banki, neodvisno od tega, kam je ta banka naložila denar. Saj to je vendar bistvo bančništva. Zbiranje depozitov za namene kreditiranja. Nobeno sodišče na svetu, ki bi presojalo po čem drugem, kot slovenskem pravu, ne bo dalo prav NLB-ju. Škoda, ki jo je Slovenija utrpela zaradi tega na Hrvaškem, pa je nekajkratnik tega in čas je, da se to konča.
Bivši uporabnik
# 07.03.2018 ob 19:29
@Ata
Tukaj na vrsto prideš ti, da jim poveš, da se motijo in da naj na volitvah napake ne ponovijo!!

Ja, ata, bom takoj probal, ko si se že tak lepo razpisal zame.

Dragi Slovenci. Vsi politiki, ki so vas do zdaj nategovali, so to počeli, ker vas imajo radi. Bolj ko so vas nategovali, rajši vas imajo. Najboljši vas imajo radi celo iz opozicijskih klopi. Ne bodite ovce in ne nasedajte novim obrazom. Bodite nemški ovčarji in ostanite do smrti zvesti zrelim politikom.

Saj si mislil tako nekako?
zozozo
# 07.03.2018 ob 19:27
Ta denar bomo prej ali slej morali vrniti. Zavlačevanje samo pomeni večje obresti in večje odškodnine.

Lahko mi razlagamo, da je ta dolg po slovenski pravni ureditvi stvar tega ali onega, ampak slovenska pravna ureditev žal velja samo v Sloveniji. Ljudje so pa denar v banko nesli v poslovalnice LB na Hrvaškem.
cycoII
# 07.03.2018 ob 18:58
V interesu slovenskih davkoplačevalcev je, da gospodje dvigujejo sodno pošto. ne pa povzročajo dodatne stroške. S tem po mojem mnenju kažeš spoštovanje pravnega reda, ki velja v tej državi. V EU inštitucijah ne lažeš o nekih komunističnih diktaturah in ne pereš umazanega perila.
kapljač
# 08.03.2018 ob 13:53
Ata , dej komentiraj raje temo , namesto da se nevsebinsko zaletavaš v komentatorje. Kaj res "desna trobila" nimate svojega mnenja, in edino kar znate je "sogovornikom z roko šariti po črevesju". ( potem vsebino vsaj povonjaj , nesi v usta, pokušaj in pogoltni, da boš vedel, kaj si tako mimogrede "nagrabil".
firbec111
# 07.03.2018 ob 21:36
Ata

Janez Janša je bil pod drobnogledom že takrat, ko se ti še rodil nisi. Bil je tudi obsojen, pa se je izkazalo, da je šlo za konstrukt. Dajte fantje malo bolj razumsko čez tele puhlice!

konstrukt? ali lahko malo bolje razložiš? me zanima je to sodišče določilo ali samo stvari zapadejo?
SamoRes
# 07.03.2018 ob 21:22
Na posnetku se vidi da je Tonin postal nekakšen vodonoša Janši
http://4d.rtvslo.si/arhiv/dnevnik/174524
507
firbec111
# 07.03.2018 ob 21:07
ungarn

Škoda ker ni Slovenska Demokratska Stranka na vladi že od leta 91 dalje. Prepričan sem, da bi potem imeli za 250posto višji standard. In tudi narod bi bolj cenil svojo državo in bili bi domoljubi.

jp sam škoda ker smo vsi komunisti
Joker
# 07.03.2018 ob 20:50
Če bi US kaj brigali žepi dakoplačevalcev, tega pravnomočno obsojenega tipa ne bi nikoli spustili na prostost.
Homer.
# 07.03.2018 ob 20:05
Vse dolgove in medsebojne terjatve bi morala reševati država.
Vse terjatve so bile tedaj "parkirane" na LB, ustanovljena pa je bila NLB.
Torej NLB ni za te dolgove pravna naslednica.
Ker država jamči za vloge, fizičnih oseb, bi te spore morala reševati država
Tisto plačilo NLB je bilo protizakonito in nekdo bi moral odgovarjati.

Noben novi ustavni zakon ni potreben!
Ata
# 07.03.2018 ob 19:48
DeepBlue>
glede na pluse in minuse pod tvojimi komentarji (ki to niso), boš moral v (veliki) množini odgovarjati drugače mislečim ... ;-)

Prav deep pa ni tale tvoj blue, J. Benjamin bi bil razočaran!
felipesko
# 07.03.2018 ob 19:14
Gre za zaščito slovenskega pravnega reda, mednarodnega prava in predvsem za "zaščito vaših žepov", je Janez Janša utemeljil predlog dopolnitve ustavnega zakona

Pravi se je oglasil.....
Zelo rad se postavlja,kot tvorec naše osamosvojitve.....
Kdo pa je zamočil mejo z Hrvaško in NLB,če ne takratni politiki,kar Janša vsekakor je.....
Čudno,da niso pozabili na cerkev ter argentinske izseljence,vsekakor so bili uspešni z izbrisanimi,privatizacijo in švercanjem orožja....
Saj ne rabimo pisat v ustavo,da za mednarodni spor priznamo samo mednarodno sodišče...
cycoII
# 07.03.2018 ob 21:35
V bistvu je to enaka finta, kot prej pranje terorističnega denarja, heh, heh. Spet ena mokra fantazija o škandalu, za katerega se na koncu izkaže, da je notranja zadeva. Vmes pa polno strašenja Atekov, češ, kake hude se dogojajo.
cycoII
# 07.03.2018 ob 21:28
Vedno, ko se Janez oglasi, pogledam njegov Facebook. Če tip napiše takšno obtožbo:
"Opozicija ščiti slovenske interese in vaš denar. Državna #NLB pa krši slovensko in mednarodno pravo ter plačuje nezakonite sodbe sodišč RH", potem pričakujem neko bolj optimalno obrazložitev, kot le :"je tukaj šlo za neko zadevo, ki ima širše dimenzije". Pa katero konvencijo mednarodnega prava se krši? To ni ščitenje slovenskih interesov in našega? denarja, to je trač.
Ata
# 07.03.2018 ob 19:41
Hih>
Saj si mislil tako nekako?

Pohvalno, bolje kot sem pričakoval!
patriot44x2
# 07.03.2018 ob 18:19
No končno en predlog ki se dejansko zavzema za Slovence. Do sedaj so 30 let sprejemali same zakone in odločbe ki so bile proti lastnemu narodu.
Prvič v življenju je tale možak nekaj pametnega predlagal.
KovacevaKobila
# 07.03.2018 ob 22:51
Tisti rahlo ironični trenutek, ko te baje skrbi za davkoplačevalce, hkrati pa jim na sodišču iz žepa vlečeš skoraj 900.000 evrov.
Kazalo