Izredni pooblaščenec hrvaške vlade za koncern Agrokor Fabris Peruško pravi, da mora Agrokor obstati in se razvijati. Foto: Reuters
Izredni pooblaščenec hrvaške vlade za koncern Agrokor Fabris Peruško pravi, da mora Agrokor obstati in se razvijati. Foto: Reuters

Peruško, ki je vodenje izredne uprave prevzel prejšnji teden, potem ko je zaradi navzkrižja interesov nepreklicno odstopil njegov predhodnik Ante Ramljak, pričakuje, da bodo do 10. aprila, ko bo poteklo leto dni od prihoda izredne uprave v koncern, z začasnim svetom upnikov dosegli soglasje o poravnavi, da bi lahko potem sklenili tudi končno pogodbo.

Člani izredne uprave in začasnega sveta upnikov naj bi imeli v naslednjem mesecu dni vrsto srečanj, na katerih bodo obravnavali vsa odprta vprašanja, ki obstajajo med različnimi skupinami upnikov. Srečanja bodo zaprta za javnost.

Peruško: Interes upnikov je, da Agrokor obstane
Kot je zagotovil, je edini interes večine upnikov, da Agrokor obstane ter se uspešno razvija in posluje, saj je to edini način, da bodo upniki dobili povrnjen svoj denar. Kot dodatno "motivacijo" za upnike je omenil, da bodo imeli neposredno škodo, če poravnave ne bo.

Peruško je tudi napovedal, da bodo v naslednjem mesecu ali dveh vstopili v nov finančni aranžma, a o podrobnostih ni želel govoriti. Njegov predhodnik Ramljak je zatrdil, da je bilo lansko t. i. roll up posojilo tudi zadnje, ki ga bo vzela izredna uprava koncerna.

Potrdil je tudi, da je prišlo do bistvenih premikov v pogovorih z največjo upnico, rusko Sberbanko. Tudi v tem primeru kmalu pričakuje dogovor.

Peruško je potrdil, da njegova namestnica Irena Weber skrbi za operativno poslovanje koncerna. Irena Weber je ob tem poudarila, da Agrokor posluje dobro in v okviru načrtov, vključno s načrtovanimi profitnimi maržami. Napovedala, da bodo do konca marca dobaviteljem nakazali približno 490 milijonov evrov.