Gospodarstvo
Dow Jones je prejšnji teden izgubil tri odstotke, v tem tednu pa je nadoknadil že lep del te izgube. Foto: Reuters
Mednarodna agencija za energija (IEA) pričakuje, da bo v naslednjih petih letih svetovno povpraševanje po nafti naraščalo hitreje kot ponudba držav članic Opeca. Foto: Reuters

Dodaj v

Trumpova napoved carin le začasno preplašila delniške trge

Bo Coinbase medse sprejel še kriptovaluto ripple?
7. marec 2018 ob 06:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

Upanje, da Donald Trump ne bo uresničil groženj o uvedbi carin na aluminij in jeklo, je ta teden prineslo nekaj optimizma na finančne trge, po ponedeljkovem padcu pa si je opomogla tudi borza v Milanu.

V ponedeljek se je Dow Jones povzpel za 336 točk oziroma za 1,37 odstotka, na 24.875 točk (tu se je sukal tudi včeraj). Okrog triodstotna podražitev delnic Caterpillarja in Harley-Davidsona (obe podjetji bi uvedba carin zaradi povračilnih ukrepov močno prizadela) so poskočile za okrog tri odstotke, kar nakazuje prepričanje večine vlagateljev, da bo imel Trump preveč nasprotnikov, da bi lahko uresničil svoje grožnje. Ameriški predsednik sicer predlaga, da bi carine na uvoz jekla znašale 25 odstotkov, na uvoz aluminija pa 10 odstotkov. Mnogi svetovni voditelji so Trumpa posvarili pred začetkom trgovinske vojne, negativno so se prejšnji teden odzvali tudi delniški trgi, saj je newyorški Dow Jones v četrtek zanihal za 586 točk navzdol, v celotnem prejšnjem tednu pa je izgubil tri odstotke.

V Nemčiji se končuje brezvladje
V Evropi ta teden na gibanje indeksov vplivajo tudi politični dogodki. V Frankfurtu je smer navzgor, saj je DAX30 v ponedeljek pridobil poldrugi odstotek, včeraj pa še nekaj dodatnih točk. "Nemški politiki so vendarle končali pet mesecev trajajočo negotovost o oblikovanju nove vlade, kar je bilo sicer v Nemčiji najdaljše brezvladno obdobje v povojnem času. Prav tako so si opomogle italijanske delnice, ki so po ponedeljkovem padcu zaradi presenetljivih volilnih rezultatov že nadoknadile vso izgubo. Kot pričakovano, na volitvah nobena stranka ni dosegla 40 odstotkov, da bi lahko sama oblikovala vlado. Tako bo verjetno minilo precej časa, preden se med zmagovitimi strankami doseže konsenz o sestavi nove vlade, kar pa za Italijo ni nič novega, saj je to že doživelo 65 prejšnjih vlad v zadnjih 70 letih," nam je povedal analitik, ki ni želel biti imenovan.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi 6. marca:


INTEREUROPA

+7,14 %

2,10 EUR
KRKA

+0,71 %

57,00
ZAV. TRIGLAV+0,63 %31,80
PETROL+0,59 %341,00
TELEKOM

+0,48 %

83,00
LUKA KOPER

-0,33 %

30,60
SAVA RE-0,59 %16,90
GORENJE

-1,14 %

5,20

.

V četrtek zasedanje ECB-ja
V Italiji so delnice v ponedeljek padle na polletno dno, največ, tri odstotke, pa je izgubil bančni sektor. Spet se pojavljajo strahovi, kako bo Italija obvladala svoj velik javni dolg, ki predstavlja 130 odstotkov BDP-ja, banke pa so v tej zgodbi vključene s 345 milijardami evrov. Donosnost 10-letne italijanske obveznice se je povzpela na 2,11 odstotka, kar je največ po oktobru. V prihodnjih dneh bodo oči vlagateljev uprte tudi v četrtkovo zasedanje Evropske centralne banke, kjer pa se ne pričakuje sprememba že postavljenih smernic, utegne pa ECB zvišati svoje zadnje napovedi o pričakovani rasti inflacije in BDP-ja. Da bo Mario Draghi do konca leta opustil program kvantitativnega sproščanja, v okviru katerega bo centralna banka skupno odkupila za 2500 milijard evrov v obveznic, se zdi že skoraj gotovo.

Ripple zaradi znanih namigov strmo navzgor
Bitcoin je ta teden pri 11.700 dolarjih skoraj dosegel enomesečni vrh, čeprav je ekonomist Kenneth Rogoff s Harvarda posvaril, da je večja verjetnost, da bo bitcoin čez deset let vreden 100 kot pa 100 tisoč dolarjev. Rogoff meni, da bodo ceno bitcoina zbile predvsem vlade s prizadevanji za čim večjo regulacijo trga. Največja rast med pomembnejšimi kriptovalutami je v ponedeljek uspela ripplu, saj se je zavihtel do 1,07 dolarja (a nato spet zdrsnil na 0,90 dolarja). Vzrok za nenaden naval kupcev so bila ugibanja, ali bo ameriška borza Coinbase, kjer se trguje le z bitcoinom, bitcoin cashem, ethereumom in litecoinom, medse sprejela tudi ripple. Takšne špekulacije so bile na trgu že decembra, ko je vrednost rippla divje naraščala in na začetku leta dosegla 3,84 dolarja.

Presežna ponudba nafte naj bi sčasoma izpuhtela
Cena nafte se je v torek povzpela peti dan zapored, za 159-litrski sod brenta je bilo treba plačati tudi več kot 66 dolarjev, potem ko je dolar zdrsnil za približno pol odstotka (za evro je treba plačati več kot 1,24 dolarja). Mednarodna agencija za energija (IEA) pričakuje, da bo v naslednjih petih letih svetovno povpraševanje po nafti naraščalo hitreje kot ponudba držav članic Opeca. Na strani ponudbe vedno večjo vlogo igrajo ZDA. Proizvodnja je v novembru dosegla 10,057 milijona sodov, kar je nov mesečni rekord. Prejšnji (10,044 milijona) je še iz novembra 1970. ZDA so s tem na vrhu največjih svetovnih proizvajalcev vsaj začasno prehitela Savdsko Arabijo. Decembra naj bi po prvih podatkih ameriška proizvodnja nafte spet zdrsnila pod 10 milijonov sodov.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
copcop
# 07.03.2018 ob 06:52
Trumpa nihče več ne jemlje resno, Merklova je v sedlu, italijani pa bodo celo leto sestavljali vlado, ki bo drugo leto padla. Nič novega, torej.
5tane
# 07.03.2018 ob 11:05
Bitcoin pa Draghi ne gresta skupaj. Eden je namenjen trgovanju brez nacionalnih bank drugi je predsednik europske centralne banke.
firbec111
# 07.03.2018 ob 09:24
SamoRes

Zakaj so kripto pod gospodarstvo?

ker gospodarstvo vlaga v kripto. zelo preprosto
SamoRes
# 07.03.2018 ob 07:29
Zakaj so kripto pod gospodarstvo?
fair guy
# 07.03.2018 ob 15:14
Je pa treba HODLat celo leto. Za te stvari ne rabiš sreče, ampak j.... iz jekla, in ne delat paniko vsakič ko trg malo zaniha, ker to je pač borza na steroidih. Ni za vsakega, tako da če si črnogled, se te igre pač ne greš, ker se ti bo slej ko prej strgalo.
problem43
# 07.03.2018 ob 13:26
5stane, večina ga res kopuje iz špekulativnih namenov, da bo če mesec ali dva imel več kot pa je vložil danes...iz tega vidika je to popolnoma enako kot pa vse ostale dobrine s katerimi se trguje, pač se kupi danes, da se čez čas proda za več, pa naj bo to zlato, nafta, pšenica ali pa nepremičnine...tudi delnice se za to kopujejo, da se nekaj dobi iz dividend in v upanju, da se vrednost poveča preden prodamo...kripto pač je tukaj kul v toliko, ker imaš več 10x donose lahko, kar se na drugih trgih lahko samo sanja...
Drugače pa sam poznam nekaj rudarjev, ki rudarijo kripto in s kreditnimi karticami na btc prav fajn živijo, en del narudarjenega za elektriko, en del investirajo v kripto in od enega dela prav fajn živijo ko plačujejo v trgovinah s temi karticami
problem43
# 07.03.2018 ob 12:31
5stane, Bitcoin ni valuta saj si z njo ne moreš v trgovini kupiti nič. Trenutno je špekulativna delnica ki pa se lahko nekega dne mogoče spremeni v valuto. Poudarek na mogoče

V bistvu to ne drži popolnoma, posredno lahko plačuješ z bitcoini tudi v trgovini, ker obstajajo ponudniki kreditnih kartic (v sodelovanju z visa, mastercard), ki ponujajo bitcoin račune, kamor naložiš btc-je in z njihovo kartico plačaš v navadni trgovini...direktno kilogram kruha še ne stane 0.0000xxx satošija, lahko pa tisto vrednost v €, posredno plačaš v btc-ju
firbec111
# 07.03.2018 ob 12:19
glasrazuma

Ne glede na to, kako eni jokcajo, brez regulacije kripto valute ne bodo ostale legalne :). Tezko si tudi predstavljam, da bodo ostale legalne "anonimne" valute.

1. sej regulacija je dobra stvar, samo dokazuje da se kripto počasi uveljavlja
2. ne vem kaj misliš s tem legalne. so že sedaj legalne pa ne vem po kakšni logiki bi lahko bile ilegalne
firbec111
# 07.03.2018 ob 11:14
5tane

Bitcoin ni valuta saj si z njo ne moreš v trgovini kupiti nič. Trenutno je špekulativna delnica ki pa se lahko nekega dne mogoče spremeni v valuto. Poudarek na mogoče.

z bitcoinom lahko kupuješ dobrine samo ne še v Mercatorju, šparu in podobnih trgovinah
5tane
# 07.03.2018 ob 07:17
Pa kdo piše te neumnosti. Delnice bi že zdavnaj padle še pred napovedjo če FED ne bi potiho kupoval velike količine obveznic. Nima nobene veze z trgovinsko vojno. Če trgujete na ameriški borzi samo glejte obveznice in bitcoin. Če boste videli velike nakupe obveznic brez panike tudi delnice bodo šle gor. Bitcoin vam je pa rizik faktor.
madli
# 07.03.2018 ob 16:04
@glasrazuma

Gemblanje lahko zmanjšaš, če malo raziščeš trg. Malo pogledaš o čem se najbolj govori, malo pogledaš projekt, dejansko uporabo tokena (da ni sam sebi namen ali pa samo "discount" token), ekipo, roadmap, gibanje cene v preteklosti, nenazadnje tudi aktivnost na socialnih omrežjih (reddit, twitter), mogoče kasneje se lahko še kaj tehnične analize grafov naučiš, kar je tudi precej koristno za iskanje vstopne točke in pa seveda trade-anja.

Pa tudi na splošno recimo, da slediš novicam na cointelegraph in coindesk ni slabo, če slediš.
Pa youtube kanali, ki se jih splača spremljat:
- Crypto Daily -> zelo zabaven crypto youtuber, dnevne novice, market recap, altcoin novice, ICO
- Boxmining -> povzetek dneva (market, novice)
- Ivan On Tech -> bolj tehnične zadeve, če te zanima programerski vidik kriptovalut
- DataDash -> market novice, tehnična analiza, trading nasveti...
- Arcane Bear -> bolj tehnična analiza, market recap
- Crush Crypto -> ICO reviews
- Coin Bloq -> ICO reviews

Načeloma je tak, da se ti poleg denarja, splača investirat najprej čas v to zadevo. Bolj koristno kot investiraš čas v raziskavo, bolj se ti denarna investicija obrestuje načeloma. Je pa res, da so stvari zelo nepredvidljive v kripto. Lahko zadevo raziščeš v nulo, pa se pol zgodi, da projekt propade in cena tokena pade za 95%.
GLaDOS
# 07.03.2018 ob 15:49
@5tane

Govorim o kriptovalutah nasploh....BTCja niti omenil nisem in si ga sam tudi ne lastim v portfoliju ;)

Dividende pa prinasajo tudi kriptovalute (dolocene seveda).
problem43
# 07.03.2018 ob 15:36
5tane, res je, da je za delnicami realno podjetje, ki nekaj prodaja, ampak to je bol tak-tak argument, preveč podjetij je propadlo iz danes na jutri, tudi tisto kar so imeli ljudje v sklade vloženo 2008, je šele pred kratkim prišlo na vrednosti, ki so bile takrat, pa bi rekel ja saj je pa realno podjetje zadaj, ampak dejansko cena delnic ne odraža vrednosti podjetja ampak pričakovanja investitorjev...

in pa, btc seveda ne moremo primetjati z ničemer, pa ne samo btc, cel kripto trg...ampak, zakaj ne bi vstopil na trg, če so možnosti za zaslužek večje kot pa možnosti, da vse izgubiš? Moraš pa odklopit srce in nagone in se moraš obnašati razumno itd.
glasrazuma
# 07.03.2018 ob 15:26
fair guy, ampak imas gotovo kar nekaj valut, ki so pod en cent, pa ne bodo vse zrastle. V bistvu naj bi bil problem, da je kar dosti valut cisto "zanic" in ne bo nikoli nic iz njih, v ogromno primerih gre za prevare, potem pa gemblaj. Za nazaj si lahko pameten :). In kar naenkrat iz 100 eur rata 500, od tega, ce ti rata eno zadet je ze veliiiika sreca. Tako da zaenkrat se nimam odgovora.
GLaDOS
# 07.03.2018 ob 13:18
@5tane

Blockchain je nekje na 10% zmoznosti...torej ali bo ATH prebit? Jaz sem 110%, da bo in bo se slo v visave...po tvoje?

Ce pogledas projekte so nekje na zacetku. Partnerstva z velikimi firmami se z dneva v dan podpisujejo... Drzave ze razmisljajo o uvedbi svojih kriptovalut... Da o primerjavi IT vsebin na streznikih vs blockchain ne govorim...

Torej po tvoje bo slo kam?

P.S. Pa ne mi spet o kriptovalutah in blockchaini, da lahko delujejo loceno (drzi morda to za neobremenjene projekte na blockchainu za ostale projekte pa je kriptovaluta vezana na blockchain se kako pomembna - NEO ali ETH sta lep primer kriptovalute kot pogona blockchaina).
patriot1970
# 07.03.2018 ob 07:04
copcop

# 07.03.2018 ob 06:52
Prijavi neprimerno vsebino Trumpa nihče več ne jemlje resno, ......


.....samo Trudeau in La Pena se še vedno potita....in razglabljata kaj je slabše,.....ali nov sporazum Nafta ....ali carine?
GLaDOS
# 07.03.2018 ob 15:54
@glasrazuma

ampak imas gotovo kar nekaj valut, ki so pod en cent, pa ne bodo vse zrastle

te valute imajo tudi ogromne naklade, kar jim ne omogoca glih neke "vrednosti".

V bistvu naj bi bil problem, da je kar dosti valut cisto "zanic" in ne bo nikoli nic iz njih, v ogromno primerih gre za prevare, potem pa gemblaj.

Katere kriptovalute so zanic in katere so prihodnost je znano ze vsakemu, ki se je poglobil vsaj malo v kriptovalute in spremlja dogajanje razlicnih projektov.

pac pum and dump kovanci....
fair guy
# 07.03.2018 ob 15:34
glasrazuma

Res je, lahko je biti pameten za nazaj, zato je pa treba malo tvegati. Meni je uspelo z eno od teh valut, pa smo se eno leto nazaj isto pogovarjali, da so cene previsoke, da bo vse propadlo...

Če v življenju ne boš tvegal, boš pač delal za nekoga, ki si je upal tvegati.
5tane
# 07.03.2018 ob 14:49
@problem43 Na delnicah dobiš devidende na bitcoinu ne. Delnice imajo podlago v podjetju ki nekaj proizvaja, bitcoin ne proizvaja nič. Težko ga je primerjati z tem kar se trguje na trgu. Jaz bi ga primerjal z upanjem.
5tane
# 07.03.2018 ob 14:47
@GLaDOS Vidim da si poistovetil blokchain z bitcoinom kar pa ni isto.Blokchain se ne trguje bitcoin se. Blokchain tehnologija je tehnologija prihodnosti. Bitcoin je pa že med kriptovalutami star.
glasrazuma
# 07.03.2018 ob 13:42
Pa regulacija tudi ne pomeni nujno nizjih cen. Ne, ce se odpre pot splosni uporabi. Potem bo glede na to, da imajo vsaj nekatere valute omejeno "zalogo", njihova cena rastla. Tokrat ne na racun zalostnih usod.

Ampak tukaj je tooooliko neznank, da glava boli. Ko bi imeli kristalno kroglo...:)
glasrazuma
# 07.03.2018 ob 13:37
Torej minus na to, da eni samo cakajo na naivneze, ki bi od njih kupili po visokih cenah. To je absolutno res. Tudi ce osvrknete slovenske forume, takim se posmehljivo rece "gospodinje". No, mogoce je pa te gospodinje izucilo in zato sedaj cene ne rastejo vec tako divje. Mocno upam. Ce mislijo divje rast zaradi povecanega povprasevanja, naj bo to na racun instutucionalnega denarja, ne pa naivnih ljudi, ki si tega v resnici ne morejo privoscit.

Drugi minus na regulacijo. Regulacija je lahko tudi prepoved, zato ni nujno, da bojo kripto valute ostale legalne. To je izjavila ena gospa iz Banke Slovenije za eno od informativnih oddaj, ne me sprasevat za referenco, mi boste morali verjet. V tem primeru je konec. Ampak ne bo prislo do prepovedi, ampak regulacije v smislu transparentnosti uporabe itd. Cesar anonimne valute (mislim, da je monero taka?) ze po defaultu ne izpoljnjujejo.
5tane
# 07.03.2018 ob 13:08
Če slovenec kupi bitcoin ga je iz špekulacije ne zato da si kaj kupi z njim. Sem zdaj bolj jasen ? Če lahko zasluži z njim lahko tudi zgubi. Sem zdaj še bolj jasen ? Ali si bomo zatiskali oči in rekli samo gor gre lahko dol ne more.
GLaDOS
# 07.03.2018 ob 12:29
@glasrazuma

Ti kar kupi za 100eur kriptovalut....v roku dveh let si bos hvalezen ;)

Se pa prej pozanimaj o kuplneni kriptovaluti in projektu... Morda bi bil Cardano zanimiv za prvo vlaganje :)

Osebno mnenje :)
glasrazuma
# 07.03.2018 ob 11:35
In nekateri naivnezi upajo, da bo dovoljeno trgovanje brez centralnih bank :D. Seveda, se UTD bo v BTC. Caka nas kripto utopia, brez vlad in centralnih bank, aha...
glasrazuma
# 07.03.2018 ob 10:53
Bolj ko berem o kripto valutah, bolj se sprasujem, ce ne bi bilo za vsak slucaj res pametno dat ene 100 eur notri. Ce je Draghi rekel, da bo ECB mogoce v prihodnosti imela v lasti bitcoin, se vprasam, ali ga nima ze ali pa bo imela raje kaj drugega. Po eni strani se mi zdi skoda denarja, ce bo slo vse k vragu, po drugi pa tudi revezi igrajo loto in se niti ne zavedajo, da ce vsak teden zapravis samo 4 eur za loterijo, to ze nanese kar lepo vsoto stran vrzenega denarja. Tako da se res sprasujem.
gesan
# 07.03.2018 ob 09:26
copcop
# 07.03.2018 ob 06:52
Trumpa nihče več ne jemlje resno, Merklova je v sedlu, italijani pa bodo celo leto sestavljali vlado, ki bo drugo leto padla. Nič novega, torej.
-------------------------------------------
Kaj, a merkla zdaj hoče pokazat svoje iztazite atletske sposobnosti še na konju?
Pa saj se je že pri teku na smučeh fkup zlamala...
:)
dude
# 07.03.2018 ob 07:37
Bi jih dal pod zabava?
fair guy
# 07.03.2018 ob 15:01
glasrazuma

Bolj ko berem o kripto valutah, bolj se sprasujem, ce ne bi bilo za vsak slucaj res pametno dat ene 100 eur notri. Ce je Draghi rekel, da bo ECB mogoce v prihodnosti imela v lasti bitcoin, se vprasam, ali ga nima ze ali pa bo imela raje kaj drugega. Po eni strani se mi zdi skoda denarja, ce bo slo vse k vragu, po drugi pa tudi revezi igrajo loto in se niti ne zavedajo, da ce vsak teden zapravis samo 4 eur za loterijo, to ze nanese kar lepo vsoto stran vrzenega denarja. Tako da se res sprasujem.

Evo, zadnjič sem naredil raziskavo, koliko bi dobil če bi vložil 1000$ v pet valut, ki so bile leto nazaj vredne manj kot cent.

$XVG - $2,087,230
$XRB - $1,591,608
$RDD - $326,653
$DGB - $148,260
$XRP- $144,948

Skupna investicija = $5,000
Skupni profit = $4,293,699

Se pravi če bi vložil v vsako 100$, bi bil skupni profit vreden 429369$. Tole pa je malo za razmislit.
5tane
# 07.03.2018 ob 11:42
Saj jih bodo regurilari. Problem bo samo v tem, da ko jih bodo ne bodo več zanimive in pričakuj ceno precej znižano.
glasrazuma
# 07.03.2018 ob 11:39
Ne glede na to, kako eni jokcajo, brez regulacije kripto valute ne bodo ostale legalne :). Tezko si tudi predstavljam, da bodo ostale legalne "anonimne" valute.
glasrazuma
# 07.03.2018 ob 11:03
Nikakor pa da bi kdo notri dal vec. Eni samo cakajo, kdaj bodo vstopili naivnezi z denarjem od kreditov, da jim prodajo po visoki ceni. Neka stagnacija jim ne ustreza, ni koga nategnit. Ni pametno biti hrana velikim ribam :). Just say no. Ce kripto valute ne dobijo neke regulative in splosne uporabe, si lahko samo plenilec ali pa plen.
symony
# 07.03.2018 ob 10:43
Ja takole američanom ne bo šlo... se jim vrača njihova globalizacija kot bumerang...
Rocknrolla
# 07.03.2018 ob 10:13
Tale Trump se gre pa še večjega šerifa kot naš Župankovič... Kar se Rippla tiče, meni se zdi, da zdle, ko zgleda, da kripto trg pada največje ribe ulagajo v različne kriptote. To se bo nekaterim zdelo smešno ampak blockchain je tukaj da ostane in se bo samo še širil na različna področja. Niti opazili ne boste, ko bo blockchain podlaga za skoraj vse podatke na internetu in takrat ko boste bo "prepozno"...
sportivko
# 07.03.2018 ob 08:24
Zanimivo, kakšne posledice lahko ima ena špekulacija. Je pa dejstvo, da za špekulacijo nihče ne odgovarja, kljub temu da se lahko s tem ukvarja tudi poslovna škoda, kar bi moralo zakonsko urejeno drugače.
nikhrast
# 07.03.2018 ob 17:02
Na kriptovalute smo pozabili, zdaj nas zanimiva vojna med globalsiti in protekcionisti. Če pa mislite da to ni pomembno za Slovenijo, ste pa naivni.
Republikanci so vedno bili globalisti, neoliberalci, za laissez-faire politiko, to je svobodno trgovanje.
Pa da so trgovinske vojne dobre, pa da je tam lahko zmagati, Trumpu se je odtrgalo.
Pa kaj bo naredila Slovenija če nekatere države uvedejo carine, kaj bo z izvozom?
5tane
# 07.03.2018 ob 11:07
Bitcoin ni valuta saj si z njo ne moreš v trgovini kupiti nič. Trenutno je špekulativna delnica ki pa se lahko nekega dne mogoče spremeni v valuto. Poudarek na mogoče.
gesan
# 07.03.2018 ob 09:24
Dokaz, da tip ne ve kaj dela.
Ali pa dela načrtno vse, da bi naredil čimveč zgage.

Obnaša se kot ,da bi dali slona v trgovino s porcelanom za poslovodjo!
PA kaj se norčujem iz slonov, ker sem prepričan, da sloni vendarle niso tako neumno objestni.
mb128
# 07.03.2018 ob 09:13
No pa do naslednjič ko bo bedak vseh bedakov še enkrat več izjavil ..... is good! Ne vem zakaj je on še sploh relevanten, ne vem zakaj ga še sploh upoštevajo?
Kazalo