V Yaskawi verjamejo, da imajo v Kočevju dobre možnosti za rast. Foto: BoBo
V Yaskawi verjamejo, da imajo v Kočevju dobre možnosti za rast. Foto: BoBo

Stern je ob podpisu poudaril, da so v celotnem postopku odlično sodelovali z vlado in občino. Posebej se je zahvalil Prebiliču, ki je po njegovih besedah ne le usklajeval celotno zadevo, temveč je občane tudi prepričal, kako velikega pomena je Yaskawina naložba. "Za nas je to velik korak naprej, in zelo vesel sem, da sem danes tukaj," je dodal.

Za Yaskawo je sodelovanje z lokalnim okoljem namreč zelo pomembno, saj infrastruktura ne pomeni veliko brez dobrih zaposlenih, je poudaril Stern. Prepričan je, da bodo v Kočevju dobili zelo dobre kadre in po njegovih predvidevanjih ima Yaskawa v Kočevju veliko možmosti za prihodnjo rast.

Zaradi specifičnega znanja kadrov ne bo lahko najti
Tudi Prebilič je dogodek označil za velik dan, ki za Kočevje pomeni "novo štetje let". Prepričan je, da gre za začetek vnovičnega gospodarskega uspeha občine. Strinjal se je s Sternom, da so občani zaradi nove pridobitve "presrečni". Prepričan je, da bodo z uvedbo učnih programov, prilagojenih Yaskawinim kadrovskim potrebam, soustvarjali tudi prihodnji uspeh tovarne.

Dejal je sicer, da kadrov ne bo tako lahko najti, saj podjetje potrebuje specifična znanja. "Delovno silo bo treba vzgojiti, in ne pripeljati. Nedvomno je res, da bodo vsaj na začetku pripeljali nekaj ljudi v Kočevje, ki bodo vzpostavili sistem, a bo treba pozneje veliko sodelovati tudi na ravni izobraževanja," je poudaril Prebilič.

Podpis je po njegovih besedah tudi potrdilo za druge morebitne vlagatelje, da jim Kočevje lahko ponudi zelo dobro poslovno okolje. "S takšno naložbo se vračamo k stari slavi. Trdim pa, da bomo to slavo ne le utrdili, temveč vsestransko nadgradili," je še izpostavil Prebilič.

V nastajajoči tovarni bo zaposlitev dobilo od 170 do 200 ljudi, prvi izdelki pa naj bi iz nje prišli jeseni prihodnje leto. Po Sternovih besedah bodo v Kočevju najprej začeli proizvodnjo robotov, nato pa želijo delovanje na tem področju še razširiti. Zmogljivost proizvodnje nameravajo z začetnih 4.000 robotov letno povečati na 6.000 letno. Naložba je vredna okoli 25 milijonov evrov, 5,6 milijona bo primaknila država.