Andrej Vizjak nasprotuje razpisu referenduma o izgradnji TEŠ-a 6. Foto: BoBo
Andrej Vizjak nasprotuje razpisu referenduma o izgradnji TEŠ-a 6. Foto: BoBo
Tadej Slapnik
Slapnik je prvopodpisani pod pobudo za referendum o TEŠ-u 6. Foto: MMC RTV SLO
Referenduma o TEŠ 6 ne bo

Člani odbora za gospodarstvo so obravnavali predlog za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj. Po daljši razpravi so na glasovanju predlog za referendum z veliko večino opredelili kot neprimeren.

Slapnik: Odločitev za TEŠ 6 do okolja škodljiva
V imenu predlagateljev referenduma je Tadej Slapnik (Zares) pojasnil, da je odločitev za TEŠ 6 ekonomsko in energetsko neracionalna ter do okolja škodljiva. "Menimo, da je, še posebej v sedanji situaciji, ko smo soočeni z velikimi javnofinančnimi težavami, potrebno poiskati bolj racionalne alternativne rešitve, ki so za današnje razmere in bodoči razvoj najbolj primerne. Investicijska sredstva za TEŠ 6 bi lahko postopoma preusmerili v bolj smotrne in vzdržne naložbe, s čimer bi zelo pripomogli k razvoju drugih panog elektroenergetike, ne da bi to kakor koli ogrozilo oskrbo z elektriko," je pojasnil.

Zatrdil je, da je poziv k premišljenemu in razumnemu investiranju v TEŠ vseslovenska in nadstrankarska akcija, ki ni povezana z aktualnim političnim dogajanjem. "Namen je spodbuditi spremembo vladne energetske politike tako, da se bo ta projekt čim prej in dokončno ustavil ter se bo poiskalo racionalnejše energetske in do okolja prijazne rešitve," je dodal.

Radićeva: Investicija zagotovo ni bila vodena transparentno in učinkovito
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je pojasnila, da se glede referenduma ne bo opredeljevala. Zatrdila je, da investicija z ekonomskega vidika zagotovo ni taka, da bi jo podprli. "Če bi bila investicija takšna, kot jo je odobrila prejšnja vlada, bi se račun drugače izšel, kot pa se sedaj," je dejala. Poudarila je še, da investicija zagotovo ni bila vodena transparentno in učinkovito, pristojnost vlade v tem primeru pa je zgolj v tem, "ali se projekt vključi v nacionalni energetski program ali ne".

Nepovezani poslanec Vili Rezman je opozoril, da si podatki strokovnjakov o investiciji nasprotujejo, zato je predlagal, da z razpravo nadaljujejo takrat, ko bodo imeli na voljo vse podatke. Predsednik odbora Matjaž Han (SD) je ob tem dodal, da se mu zdi neodgovorno prelagati odločanje o tako zahtevnem vprašanju na ljudi, o katerem še poslanci nimajo vseh podatkov, kaj šele drugi državljani.

Vizjak: Vlada zamuja z nacionalnim energetskim programom
Franc Bogovič
iz vrst SLS-a je povedal, da se zaveda, da gre za ključen projekt, vendar je po njegovem mnenju naloga vlade, da se ukvarja s tem. "Gre za zavrženo politiko, s katero se odgovornost prenaša na državljane, kot poslanci se bomo osmešili, če bomo dali to ljudem odločati," je prepričan.

Andrej Vizjak (SDS) je, enako kot tudi Bojan Kontič (SD), prepričan, da je vprašanje, ki naj bi bilo postavljeno na referendumu, zavajajoče, saj v njem naj ne bi bili predstavljeni vsi plusi in minusi naložbe v TEŠ 6. "Neodgovorno je, da bi zaradi nesposobnosti, tudi poenotenja koalicijskih strank, o tem spraševali ljudi," zatrjuje. Prepričan je tudi, da bi si morali zaradi novih vedenj o projektu vzeti več časa za premislek o investiciji, hkrati pa tudi opozarja, da ministrstvo za gospodarstvo zamuja s pripravo nacionalnega energetskega programa, ki bi določil prioritete na področju energetske politike.

Cveta Zalokar Oražem iz Zaresa je prepričana, gre pri pobudi za referendum za nepremišljeno in neodgovorno potezo. "V tem trenutku to vprašanje peljati na referendum, bo slovenski politiki dalo nov madež na njeno delovanje," je povedala.

Žnidaršič in Magajna umaknila svoja podpisa
Poleg poslancev Zaresa Slapnika, Vita Rožeja in Francija Keka sta med pobudniki razpisa referenduma tudi poslanca SNS-a Zmago Jelinčič in Bogdan Barovič. Prvotno sta pobudo podpisala tudi nepovezana poslanca Franc Žnidaršič in Andrej Magajna, vendar sta pozneje svoje podpise umaknila.

Predlagajo, da bi se referendumsko vprašanje glasilo: "Ali se strinjate s tem, da se vključi v novi Nacionalni energetski program Republike Slovenije 2010-2030 izgradnja novega več kot 1200 milijonov EUR vrednega 600 megavatnega Bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6 ) na premog, ki bo v času svojega obratovanja do l. 2054 proizvedel 103 milijona ton izpustov ogljikovega dioksida (CO2), in za katerega gradnjo bo jamčila država s poroštvi?"

Referenduma o TEŠ 6 ne bo