Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Sorodna novica Svetovalna skupina predlaga 11-dnevno popolno zaprtje države

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v nedeljo v komentarju predloga svetovalne skupine za covid-19 o enajstdnevnem strogem zaprtju države med drugim dejal, da se ljudje ukrepov ne bodo držali. Predlog zdravnikov razume, vendar pa misli, da popolnoma zanemarjalo realnost in predvsem stanje duha. Zato je prepričan, da se bo ob zaostrovanju takoj našlo sto odvetnikov, ki bodo nudili brezplačno pravno pomoč vsem, ki bodo ukrepe kršili, in se bo našla opozicija z novimi zahtevami po amnestiji.

Ta izjava pa je zmotila odvetniško zbornico. Kot je zapisal predsednik zbornice Roman Završek, jo razumejo kot "nerazumevanje vloga odvetništva v upanju, da ne gre za odrekanje njegovi temeljni vlogi v pravni in demokratični državi".

Počivalšek je novim ukrepom nasprotoval. Foto: BoBo
Počivalšek je novim ukrepom nasprotoval. Foto: BoBo

Kot je poudaril, je temeljna vloga odvetništva zastopanje stranke v postopkih pred sodišči in državnimi organi. "Odvetništvo je varuh pravic posameznikov nasproti državi. Ustava Republike Slovenije zato določa, da je odvetništvo del pravosodja," je navedel.

Očitek odvetnikom, da branijo kršilce, je z ustavnopravnega vidika in z vidika vloge odvetništva v pravni državi po njegovih navedbah "povsem zgrešeno in nevarno stališče". Odvetnik lahko pozitivno prispeva k delovanju celotnega pravosodnega sistema in pravne države le tako, da se brezkompromisno bori za pravice svojih strank. Vsako odvetnikovo odstopanje od tega pomeni kršitev ne le njegovih dolžnosti do stranke, temveč tudi do družbene skupnosti, in kršitev ustavnopravnih dolžnosti, je prepričan Završek.

Tudi v času epidemije je dolžnost odvetnikov, da odločno branijo temeljne človekove pravice, zakonitost postopkov in vladavino prava, je še poudaril predsednik zbornice.