OECD opozarja na pomanjkanje cepiv proti covidu-19 v revnih državah. Foto: Shutterstock
OECD opozarja na pomanjkanje cepiv proti covidu-19 v revnih državah. Foto: Shutterstock

Rast bodo poganjale tri glavne svetovne gospodarske sile, pri čemer OECD ocenjuje, da naj bi se bruto domači proizvod (BDP) Kitajske povečal za več kot osem odstotkov.

Tik za petami Kitajske bodo ZDA, kjer naj bi imeli sedemodstotno rast BDP-ja, medtem ko naj bi imel EU 4,25-odstotno rast, ocenjuje OECD.

A čeprav bi to pomenilo precejšnjo rast v primerjavi s 3,5-odstotnim krčenjem leta 2020, pa to verjetno še ne bo omogočalo vrnitve življenjskega standarda na predpandemijsko raven do konca prihodnjega leta, v danes objavljenem poročilu ugotavlja OECD.

Organizacija pri tem poudarja, da so omejitve, povezane s pandemijo, otežile ocenjevanje BDP-ja in "morda zmanjšale primerljivost gospodarskih rezultatov med državami".

Po mnenju OECD-ja je sicer zelo spodbudno, da nekatere vlade zagotavljajo podporo "brez primere" podjetjem, ki so morala biti zaprta zaradi omejitev, povezanih s pandemijo, a obenem opozarja, da večina držav nima sredstev za takšno porabo. Negativni vplivi na globalno rast tako še ostajajo, opozarja OECD.

OECD je ob tem posebej opozoril tudi na države v razvoju, saj bi lahko "skrb vzbujajoče" pomanjkanje cepiv proti koronavirusu v revnih državah še povečalo prepad, poroča nemška tiskovna agencija DPA.