Foto: EPA
Foto: EPA

Kljub rekordni rasti pa je bila ta nekoliko nižja od pričakovane. Ekonomisti so namreč napovedovali celo 19-odstotno rast. Ob tem je treba poudariti, da gre za rast v primerjavi z lanskim obdobjem, ko se je gospodarstvo močno skrčilo.

V prvem četrtletju lani se je kitajsko gospodarstvo namreč skrčilo za 6,8 odstotka zaradi omejitev in zapor na vrhuncu izbruha covida-19.

Marca je bila industrijska proizvodnja večja za 14,3 odstotka v primerjavi z letom prej, prodaja na drobno pa je narasla za 34,2 odstotka, poroča BBC.

Nekateri analitiki medtem napovedujejo, da se bo rast v nekaterih sektorjih upočasnila zaradi zmanjšanja vladne fiskalne in monetarne podpore.

A podatki vendarle kažejo, da Kitajska krepi gospodarsko rast. V zadnjem četrtletju lanskega leta je BDP narasel za 6,5 odstotka.

Gospodarstvo tako vztrajno raste po izbruhu pandemije, k čemur so prispevali ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa in izredne pomoči za podjetja.

Kljub poraznemu začetku je bila Kitajska lani edino večje gospodarstvo, ki je imelo rast, čeprav najnižjo v desetletjih, 2,3-odstotno. Letos želi Peking doseči šestodstotno rast.