Seja upravnega odbora OZS-ja. Foto: OZS
Seja upravnega odbora OZS-ja. Foto: OZS

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Blaž Cvar je na upravnem odboru zbornice poudaril, da je treba poskrbeti za zdravje in varnost zaposlenih na delovnem mestu, ga pa skrbi izvajanje pravilnika v praksi. "Opravili smo analizo v različnih panogah, ki je pokazala, da bo pravilnik o premeščanju bremen prizadel številne panoge, zlasti trgovino, gradbeništvo, vrtnarstvo. Za mala podjetja, kjer je že zdaj težava s pomanjkanjem delovne sile, bo uvedba pravilnika povzročila administrativne in finančne težave. Rotiranje na delovnih mestih, kot je predlagalo ministrstvo za delo, v praksi torej ni izvedljivo," je opozoril.

Sorodna novica Mesec: Izhodišča za pokojninsko reformo v sredo z "99-odstotno gotovostjo" na vladi

Do uvedbe pravilnika je bil kritičen tudi direktor OZS-ja Danijel Lamperger. "Pri sprejetju pravilnika smo se zgledovali po nemškem modelu, a tega smo sprejeli na tipično slovenski način, to je tako, da smo ga zaostrili. Mejne vrednosti, kdaj so obremenitve za delavca previsoke, so pri nas hitreje v rdečem kot v Nemčiji, hkrati pa je pravilnik v Nemčiji zgolj priporočilo, pri nas pa obveznost. Pravilnik je treba zato še pred uveljavitvijo ustrezno spremeniti," je pozval.

Pozivi k ostrejšemu nastopu proti vladi

Na upravnem odboru je bil govor tudi o socialnem dialogu in odnosu vlade do gospodarstva. Podpredsednik OZS-ja Peter Pišek je dejal, da pogreša posluh vlade za gospodarstvo. "Za nas ni pomembno, ali je vlada leva ali desna, za nas je pomembno, da dela v korist gospodarstvu, ki polni državno blagajno," je poudaril.

Sorodna novica Nov pravilnik o premeščanju bremen za zmanjšanje kostno-mišičnih bolezni pri delavcih

"Samo čakati na to, da bo bolje, ne moremo. Gospodarstvo nima več časa. Že zdaj se ve, na katerih področjih bodo obremenitve gospodarstva," je dejal predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Logatec Bogdan Oblak. Tudi nekateri drugi člani upravnega odbora so menili, da je treba pred predsednikom vlade Robertom Golobom nastopiti ostreje. V OZS-ju bodo sicer zahteve obrti in podjetništva premierju in ministrom predstavili na majskem Forumu obrti in podjetništva.

Pravilnik o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen so po dogovoru s socialnimi partnerji sprejeli avgusta lani, v praksi pa se bo začel uporabljati od 1. avgusta letos.

Bremena in zdravstvene težave

Pobuda za prenovo pravilnika iz leta 2005 je prišla iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ki je s svojim Sindikatom delavcev trgovine Slovenije junija 2021 začela kampanjo Tvoj sindikat zahteva omejitev ročnega premeščanja bremen.

Ročno premeščanje bremen naj bi lahko imelo uničujoče posledice za zdravje delavcev. Kostno-mišična obolenja so najpogostejša bolezen v EU-ju, ki izhaja neposredno iz povečevanja obremenitev pri delovnem procesu.