Foto: BoBo
Foto: BoBo

Čeprav je december običajno dober mesec za trgovce, letos ne bo tako, so sporočili z Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS). "Specializirani trgovci namreč zaznavajo drastičen upad prometa, saj morajo kupci za vstop v trgovino izpolnjevati pogoj PCT. Zdi se nam krivično, da so specializirane trgovine ponovno v neenakopravnem položaju, podobno kot so bile v začetku epidemije," je opozoril predsednik sekcije trgovcev pri zbornici Primož Černic.

Ne razumejo, zakaj potrošnik, ki kupuje specializirano blago v živilski trgovini, ne potrebuje pogoja PCT, medtem ko ga za nakup istega blaga v specializirani trgovini potrebuje. "To spravlja specializirane trgovce v slabši konkurenčni položaj, kar lahko privede tudi do množičnega zapiranja trgovin," je opozoril Černic.

Specializirani trgovci obenem opozarjajo tudi na vse pogostejšo prakso velikih živilskih trgovskih centrov, ki potrošnike vabijo v svoje trgovine z napisi, da pogoj PCT za vstop ni potreben.

Številni potrošniki se tako zaradi pogoja PCT raje odločijo za nakup specializiranega blaga (tehnično blago, oblačila, čevlji, igrače itd.) v živilskih trgovinah. Poleg upada prometa, ki je tudi posledica pogoja PCT, pa trgovcem poslovanje otežujejo še dvig cen blaga, neprodane zaloge, dvig cen energentov in dodatni stroški za delovno silo, ki preverja pogoj PCT na vstopnih točkah, pravijo v sekciji trgovcev.

Poziv k državni pomoči trgovcem

Sorodna novica Trgovci ob padcu prometa, zvišanju stroškov in kopičenju neprodanega blaga od države želijo pomoč

Sekcija je zato vlado in resorno ministrstvo že pozvala, da trgovcem zagotovi ukrepe pomoči v novem interventnem zakonu, saj je v preteklosti večkrat izpadla iz različnih ukrepov, ki so bili gospodarstvu na voljo v okviru protikoronske zakonodaje.

Težave v trgovski dejavnosti kažejo tudi podatki ankete, ki jo je sekcija nedavno izvedla med svojimi člani. Od začetka preverjanja pogoja PCT namreč 71 odstotkov trgovcev zaznava upad prometa, 13 odstotkov sodelujočih v anketi pa meni, da bodo morali svojo trgovino zapreti, če v prihodnje ne bodo dobili pomoči.

V sekcij trgovcev so znova poudarili, da trgovinska dejavnost nikoli ni predstavljala tvegane dejavnosti za prenos okužb, obenem pa se trgovci ves čas strogo držijo vseh predpisanih zaščitnih ukrepov.